Nuffnang Ads

Thursday, June 29, 2017

Pengalaman Cabut Gigi di Klinik Kerajaan πŸ˜‰

Assalammualaikum semua & Selamat Hari Raya Aidilfitri...

Today dah 5 Syawal 1438 hijrah ... masih mood bercuti Raya.. disebabkan Malam Raya tetiba gigi sakit akibat syiokkk sgt mengunyah rendang daging bersama2 lemang, diriku sampai xingat dunia.. huhuu πŸ˜‚πŸ˜‚
tetiba gigi sakit smpai sakit urat gusi habaq hangπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Bayangkan malam raya nak tdo, xboleh nak tdo sakit gigi geraham kanan plak kali ni.. 1st time tido malam raya dalam keadaan nangis menahan sakit😭😭😭
Pagi Syawal, time bek1st yg sakit menyayat hati.. nak makan pun xselera... nak cakap pun xda mood..  sebelum g masjid utk Solat Raya Aidilfitri, nasib bek suamiku bagi aku pil celebrex.. telan dulu ubat tahan sakit Celebrex after breakfast...
Alhamdulillah Celebrex sangat2 membantu.. Syukur Alhamdulillah solat Hari Raya Aidilfitri berjalan dengan lancar.. Syukur sangat2 gigi ku dah tak sakit😁

Kebetulan memang dinasihatkan oleh semua orang b4 g Haji bulan 8 ni, elokla aku g klinik gigi utk treatment & check gigi... Almaklumlah banyak2 Doktor.. Doctor gigi la paling aku gerun & takut.. Sebenarnya bulan 9 thn lepas 2016, aku dah cabut geraham kiri, siyesss xsakit langsung doctor government ni cabut... ok 1st impression aku terhadap doktor gigi government 1st class...

Tapi disebabkan malam raya gg ku sakit, setelah 9bulan berlalu, today 2nd time aku memberanikan diri utk check gigi di klinik gg government..

Aku berbelah bagi nak g klinik gg gomen @ privateπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
B4 beranikan diri g gomen klinik kembali, aku saje la baca blog org share kata sakit la apa la d klinik gomen.. ada la info yg mematahkan semangatku nak g gomen.. tapi kalo aku g swasta, mana la tau kena mahal dan sakit juga macamana.. sebab duit banyak habis time raya & duit memang nak pakai belanja time Haji nanti.. so, kata putus di tangan kuπŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…

So, aku cuba beranikan diri nak try lagi sekali d klinik pergigian kerajaan.. sebab last year nasib aku dapat doc gigi yg cabut xsakit dan baik sangat d klinik kerajaan near umah ku..

Ok today tekad nak jumpa doctor gg d klinik kerajaan yg hampir umah ku.. Doctor ni cakap nak tampal boleh tapi gigiku dah pecah separuh di paras gusi, doctor cakap kemungkinan akan sakit kembali.. Doctor suh cabut jer.. Mula2 doktor nak bagi appointment cabut @ tampal gg pada hari lain, sebab appointment semua penuh smpai bulan 8.. pastu aku cakapla aku nak g Haji.. Doktor tanya bila date aku pergi haji.. Aku cakapla insyaallah pertengahan bulan 8 aku g haji.. terus Doctor suh aku cabut pada hari ni juga.. Kebetulan mmg today gg aku sihat sepenuhnya xsakit..Fuhhhh doa banyak2 semoga dipermudahkan..

Terus aku baca bismillahirahmanirrahim.. sampai doc pun gelak.. Terus doc bius gusi aku... pastu keluar jap.. after 5 minit++ no.giliran aku then terus jumpa doc lagi.. doc tanya rasa kebas tak.. Aku cakap ada kebas.. Doc ketuk dulu gg aku.. ok fine xrasa.. then time doc nak cabut.. aku terasa sakit plak, tapi xda la sakit macam malam raya.. mlm raya tu lagi sakit wooo sampai xblh tdo aku time tu.. terus doc cakap sakit ya.. ok doc bius lagi sekali.. bagusnya Doctor aku dpt hari ni.. dia tak teruskan perjuangan utk cabut gigi aku.. tp doc trsbt bius lagi sekali kat tmpt lain bagi gg aku xsakit nak cabut.. so keluar lagi sekali utk bagi kebas lagi.. ok kali ni mmg terasa sangat2 kebas n bibir & gusi aku mmg tak rasa apa dah.. ubat bius berjalan dengan lancar utk bius kali kedua pd hari ni.. huhuu

After 5 min dah mula kebas bibir aku, Dan dengan mudahnya Doctor gigi tersebut mencabut gigi ku dengan mudah tanpa rasa sakit.. Tup tup doc ckp dah settle n suh aku kumur.. Alhamdulillah syukur sangat2, dengan mudah doc gg cabut gg aku & tak sakit langsung 😁😁😁

So, pengalaman aku sebanyak 2x aku cabut d klinik gigi kerajaan, rezeki aku dapat doctor gigi yg baik & professional..  today, doctor tersebut cabut gigi aku xsakit..

Syukur sangat2.. dah la xsakit time cabut.. dan sangat menjimatkan, cabut gigi hanya bayar RM1 je... Sedangkan suami ku ada offer suh g klinik gigi swasta di tempat suami ku selalu check gg dia.. Tapi, aku nak mencuba lagi sekali d klinik gomen near umah ku.. dan nasib aku mmg baik... 2 kali cabut di klinik gigi kerajaan di tempat yg sama tetapi berlainan doktor gigi.. dan nasib ku dapat doktor yg cantik & baik sangat.. servis tip top macam swasta aku rasa.. Syabas Aku puji dengan ikhlas 😊

ok so aku nak share.. Doktor gigi Kerajaan semua baik2 dan cabut  tak sakit pun.. dan layanan doktor gomen 5 star aku bagi... dan the best part aku dapat MC.. so cuti rehat raya aku hari ni, automatik aku akan refund balik keja nanti..

Ok doctor nasihat kan aku lepas cabut gigi, elakkan makan benda panas sebab nanti pendarahan gusi lambat elok.. doc galakkan makan benda sejuk.. ok doktor gg siap cakap dengan aku, nak tampal @ treatment gigi lain, walk in je sebab aku adalah special person tanpa appointment sebab doktor gg tu happy dengar aku dapat g Haji ketika muda.. itu namanya rezeki Allah dah tentukan kepada umatnya ☺️☺️☺️ Ok next week nak datang lagi utk treatment dan scaling gigi😁😁😁

Ok akak nak rest jap... hilang dah 2 batang gigi kekal akak πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Sekian πŸ˜‰

Friday, May 12, 2017

❤️ Trip to Perth Again ❤️ 4 - 7 MAY 2017

❤️ AzGoesPerthAgain ❤️

Salam uols.. Alhamdulillah dapat kita sama2 berkongsi pengalaman di dalam blog untuk rujukan bersama.. Kali ni siyess akak cakap, akak hanya pergi berdua dengan bisnes partner akak.. weol hanya pergi ber dua sahaja tau.. org cakap berdua lebih baik kan... heheheee.. Tapi Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan kami berdua.. 

Trip kali ni, keta dan umah, akak yg uruskan semuanya.. Alhamdulillah bertemu dengan owner homestay yg baik.. Kita permudahkan urusan org lain, Allah akan permudahkan urusan kita..

Actually akak nak cakap, pergi Perth Australia memang mudah... Just sewa keta n then terus drive guna Waze je.. Tapi dalam city weols guna google maps.. Tapi, if uols rasa was-was takut nak travel ke Perth, ok jer uols blh guna pakej perkhidmatan yg byk disediakan di Perth.. Banyak tau pakej2 orang2 Malaysia yg telah dapat PR Oz yg menetap di Perth.. Korang kena rajin survey & bertanya k...

Sebenarnya rezeki kami juga dpt sewa roomstay di rumah kak Shima & juga dapat sewa kereta dengan Kak Shima juga.. Kak shima juga ada buat pakej perlancongan di Perth bersama2 beliau.. pakej dari makan, travel n tido.. Harga sangat murah & berbaloi sangat2.. If uols nak tau harga, uols contact direct message (DM) dengan beliau k.. sebab lain org, lain harganya.. ikut pakej masing2.. 

FB kak Shima          :    Miezie Wahab 
FB anak kak Shima :    Izzat Walker

Family Kak Shima ni baik2 orangnya.. Dalam umah ni ada suami dia nama Abg Mizie & 3 org anak.. dah besar dah anak2 kak Shima.. semua peramah dan baik2 orangnya..

Disebab kan last year kami dah pergi bersama keluarga dan dah cover tempat2 menarik2 di Perth. so kali ni trip kami hanya shopping utk target barang2 bisnes kami je..

Oklaaa.. akak malas nak cter panjang lebar... hik hikkk.. just short story sbg kenangan abadi k.. chewahhh

Kami beli tiket, bulan 2 thn 2017.. 2 bulan b4 fly.. Masa tu Malindo buat offer.. terus je weols grab..

4 May 2017 (Khamis) : Day 1

Flight kul 8.25 am.. sementara tunggu flight.. weols breakfast dulu... sebab takut dlm flight lmbt plak b1st kan.. so kat airport kita mamam dulu k

 
Having lite breakfast at the airport before boarding


Our meal on board - Nasi Lemak Rendang
  
Normal view in the air..                                   It's Perth.. yeaaaa


Here we are!!!                                       Pay parking fee at the airport


Sampai Perth around kul 3 petang.. Time sampai Perth, b4 nak melepasi imigration kan, yg paling mencabar adalah berjumpa dengan anjing.. part jumpa Imi insyaallah xla takut sangat.. tp part jumpa dog tu aku plg xsuka,.. dog diaorg besar2 habaq hang..hehehee.. imi suh kami beratur 1 barisan, then anjing tu akan cium kaki kitaorg one by one... ni paling aku xsuka.. nasib dog tu xjilat kaki aku.. huwarrghhhh..

1st trip last year sampai kul 2 am di airport Perth, anjing xda, sebab awal pagi kan.. dog tdo agaknya..

bila part smpai imi yg plg kelakar, imi ni asik banyak tanya je dengan weols je sebab diaorg herannn kami bawa brg sket jer.. sebab kami bawa sambal ikan bilis dengan ubat je... sampai imi tanya;

"Brahims? sambal? nasi lemak? bla bla... hahahaaa...

tapi okla, kali ni dpt imi yg sporting.. yg xbest, sebab visa kitaorg masih valid lg dlm tempoh setahun.. sebab weols dah pergi last year December 2017.. so, baru 5 bulan lepas je... so, pasport kitaorg xda la cop.. so, xda la kenangan kat sheet pasport weols utk 2nd time to Perth... huhuuu

sampai terleka dengan imi, sampai lupa nk selpie kat board Welcome To Perth.. huhuuu

Kebetulan sampai di Airport Perth, kami beli simcard dulu.. Pilihan kami Optus Aud 2 (Simcard) + aud10 (Topup)... Anak kak Shima namanya Izzat (owner homestay) cakap, better use Voldafone sebab data plan dia lg byk compare optus.. disebabkan last year guna optus, servis dia bagus.. tu yg still use optus gak.. hehehee.. lagipun kami stay di Perth xlama, so cukup la data plan weols tu :)

Then Izzat pickup kami kat airport & terus hantar weols ke K-Mart Morley terus.. sebab umah owner homestay kami ni dekat Aveley Ellenbrook.. near Morley Mall gak.. memang best location umah kak shima ni.. Almaklum last year dok apartment kat cbd je guna airbnb je.. kali ni kita sewa roomstay je.. selesa sebab landed house.. sesuai utk weols nak shopping angkat barang2 bisnes kami ni.. heheheee :P

Xsedar shopping lama sangat dlm k-mart sampai gelap dah.. time autumn xbest pergi sebab siang cepat.. kul 5 dah gelap.. kalo nak shopping better pergi musim summer.. siang lama.. kul 5 pagi dah terang & gelap mcm kat Malaysia kul 7.30 malam.. time summer ni xla panas pun still ada angin sepoi2 sejuk.. heheheee

after shopping baru  rasa lapar.. izzat bawa kami g makan Mc Donalds kat Malaga.. mcD yg halal hanya kat Malaga & Miraabooka je rupa2nya..

 
Punya la jauh nak makan Big Mac ni.. sedangkan rasa sejibik sama di Malaysia.. heheee:P

sampai Perth boleh selsema plak, b4 melarat, i order la coffee vanilla bg panas sket tekak...


5 May 2017 (Jumaat) : Day 2

Yang bestnya stay di umah kak Shima, kak shima sediakan kami Sarapan Pagi... heaven sungguh la... so, dapat la merasa makan Nasi Lemak di Bumi Perth Australia.. heheheee

Sedap tau.. Family mereka ni semua chef2 yg pandai masak...


okayyy jommm kita shopping lagi...


 
Cantik kan umah2 kawasan umah kak shima ni.. 

Weols melaram dulu dengan keta sewa kak shima & abg mizie ok.. great car.. nice colour.. kali ni kami sewa Honda Jazz.. rezeki kami dpt harga yg bagus n keta yg best... Tapi yg plg mencabar drive kat Perth ni sebab kena drive slow ikut law di Oz k.. so, jangan suka2 hati nak potong n bawa > km hokayyy.. hehehee

Paling mencabar dan mental kena kuat time kena drive kat Perth ni, sebab takut aku tertekan pedal dengan kelajuan lebih 110km/j.. huwarrghh stress mak tau drive kat Perth.. hahahaaaa

kak shima pesan kat kami, kalo 100 km/hour di Perth, so, kena la drive 90km/hour.. so, kena akui di tempat orang kena drive sopan santun.. gituuuuu.. :P


 
            Bisnes Partner                        Sempat pose depan Woolworths Morley

 
Kalo dtg Perth, perfume ni yg wajib aku sambar dulu.. sebab aku suka bau dia.. hehehee


6 May 2017 (Jumaat) : Day 3

b4 keluar, weols breakfast dulu, kak shima sediakan kami sarapan kami.. plan kali ni g Perth City..

 
Sempat pose b4 nak keluar dulu.. posing depan umah kak shima.. 
Cantikkan kanwasan perumahan umah ni..

 kali ni bisnes partner plak merasa drive di Perth plak..

 
Perth City.. Bukan cuti sekolah, so city suram sket xramai orang..

 
Round Murray / Hay Street dulu..

 
Abaikannn perut ku yg buncit dah gomokk tu...  Eat Ispa Kebab at Murray Street b4 nak jalan jauh area murray street ni.. Misi nak mencari Pandora & Swarovski :P

 
Cuci mata je la... sebab Swarovski xda offer... lagipun dah krem kat along slakes swarovski sebab along masa ni memang ada kat London..


Nak masuk takutttt.. Almaklum bawa duit xsampai RM10k, so pose front shop je la... hehehe 


  
Yeaaaa dpt pun collection Bangle Mothers Day.. 

Ada offer, buy aud150 above, get free 1 bangle Mothers Days... Apa lagiii.. grab la charm & ring dazzling daisies.. heheee

 
Mudah tergoda dengan swarovski & Pandora...
Semua nafsu shopping belaka.... huwarrghhh.. akak ni mudah tergoda dengan benda cantik2.. 

Nexttt terkejar2 nak g tangkap gambar kat Malaysia Hall.. last year xsempat nak bergambar kat sini..
Tapi time ni kul 5 ++ dah gelap mcm nak maghrib..

Akhirnya dapat gak posing di Malaysia Hall.. heheheee :P

Jommmm balikkk kemasss barangggg.. gilerr banyak barang dagangan kami borong... sebenarnya beli barang sendiri pun banyak.. almaklummm nak masuk umah baru haruslaa deco2.. 

Sampai umah, kak shima ajak kami g makan steak meat plak... Ya Allah syukur dapat jumpa owner homestay yg sangat2 baik & terima kasih banyak kepada Family kak shima yg baik2 belaka & banyak membantu kami.. kak shima belanja kami makan stick meat near Fremantle... Halal Food Meat dia n memang sedap.. Big portion boleh makan 7 orang uols... 

Jommm order Steak Meat

Muka happy dapat merasa Steak Meat Halal from Aussie.. :)
Sedap .. daging dia sgt freshhh..




Big portion. Enough for us 7 pax!

Meet new friends - Aunty Diah and her daughter Fatin 

After kenyang Abg Mizie suami kak shima bawa kami pusing2 tgk lampu city dr swan river..

 Lepakssss sat kat depan Swan River..

 
Nice View :)


jomm la balik sambung kemas barang.. kul 2 am baru selesai kemas... ngantukksss dah weols.. huhuuu


Banyakkknya nak kemas.. heheheee 


6 May 2017 (Jumaat) : Day 3

b4 keluar, weols breakfast dulu mcm biasa, b4 nak ke airport, minta tolong suami kak shima drop kami ke coles jap nak beli susu coklat DARE yg sedapp tu...

sempat posinggg dulu depan umah kak Shima ni.. Seronok sgt kawasan umah ni.. cantik...

Uols sangat best n berbaloi bermalam di Aveley, Ellenbrook.. dekat je nak g Yahava Coffee, Morley, K-Mart, Big W, Coles, Woolworths, Target, Pandora & Swarovski pun ada dlm Morley Mall tu.. Kitaorg berjalan smpai  3 K-Mart di Jundaloop, Morley & Clarkson.. sakan kami drive di seluruh CBD Perth..

Luas kat halaman umah ni...

 Movie Room..

Dining & Kitchen.. 


 


Luas kan tanah homestay umah ni.. Kawasan Baru n taman dia memang selesa la

 


 Alhamdulillah selesai urusan di Perth Airport..





Alhamdulillah dah sampai umahhh.. sempat grab coklat M&M yg belum ada kat Malaysia lagi..

Sekian, cter akak pada hari ni.. heheheee...


❤️







A