Nuffnang Ads

Saturday, December 27, 2014

Selamat Hari Jadi Faiq ke 3 tahun :)

Alhamdulillah.. anak buah aku Faiq dah menyambut ulang tahun yg ke 3 tahun pada 24/12/2014..

Abah & mama Faiq belanja kami sekeluarga makan.. Masa ni en.suami xda outstation..

port biasa yg kitaorg suka lepak makan kat Kedai Tomyam Aqim dekat Pelangi Semenyih near Tesco semenyih...

Sedap makan situ.. yg aku suka makan kat Aqim, aku suka makan kuew tiaw Ladna, ikan siakap stim, urat keting, kuewtiaw celup... sedap n harga dia standart di pasaran... :)

** Sementara tunggu makanan sampai, kita jamu kek dulu.. hehehee:P

otomennn lagi... peminat katanya.. hhehee:P

 Happy family Adikku..
Alhamdulillah.. Semoga Panjang umo n sentiasa dimurahi rezeki...


 us :)



keluarga tersayang.. muaahhss:*

Mama & Afiqah... Nape Afiqah ketap bibir.. gigi xda xblh makan kek yek.. 
terliuq jer tgk kami makan... hehehee:P

Thursday, November 27, 2014

Surprise... umah ibu dah pasang Wallpaper Kaison..

Jom kita ber wallpaper di umah.. sebenarnya orang lain dah lama ber wallpaper di umah masing2.. Betul kan? .. Kitaorg jer baru nak buat.. Almaklum sayang dengan dinding yg telah dicat awal2 pindah dulu... Dah boring cat colur plain.. Apa kata bagi corak sket... hehehee

Almaklum 13/12/14 ni majlis persepsi adik bongsu aku, apa salahnya nak bagi berseri umah.. Lagi satu ramai saudara-mara nak datang kan.. Al-Hamdulillah ringan sket ibu aku, adik-beradik aku semua dah kahwin.. 

Awal2 aku tester Wallpaper (WP) dulu kat umah aku dengan wallpaper kaison.. Baru la boleh offer umah ibu plak.. hehehee

Dengan semangat umah ku dah pasang wallpaper... Tunjuk kat ibu betapa mudah nya aku pasang wallpaper tanpa bantuan suamiku... Aku pasang dah lama, bulan lepas.. masa tu hubby aku outstation pergi offshore kat Pulau Layang2 untuk projek Tsunami company dia.. So, saje je aku lekat sendiri.. biar bila suami aku balik, surprise kat dia umah dah berubah.. hope hubby suka la kot corak yg aku pilih.. jangan aku jadi syok sendiri pilih design sudah.. hahahaaa

Wallpaper yg aku pasang baru kat bilik paling kecik dan ruang dapur kering dan ruang laundry.. hehehee:P

Sebenarnya plan nak pasang WP kat ruang tamu dalam planning lagi..Ikutkan xmau pasang kat ruang tamu, tapi disebabkan anak buah aku telah menconteng dengan marker, then dia gosok dengan tangan dia.. Aiyakkk hilang kesucian dinding umah aku telah dicalit.. huhuuu.. Nak marah budak2 kecik lagi.. hehehee:P

Nantila ada masa boleh jer nak beli WP tu.. kalo malas beli kat Kaison, online org jual bersepah2 kat facebook.. Tapi disebabkan aku kan pendek dgn ketinggian 160cm.. Nampaknya memang memerlukan khidmat suamiku.. Tapi suamiku ni asik bz je memanjang.. Tangga plak berat.. Terpaksa kena la tunggu hubby aku free time, tolong lekatkan dan juga kena discussion la share bersama idea nak design wallpaper yg mana satu.. Kalo aku boleh buat ruangtamu tu sendiri, laju jer aku dah lekat men belasah jer.. Sebab ruang tamu umah siling tinggi macam umah ibu aku gak.. hehehee

Aku ni melalut panjang plak.. Apa kata tengok jer la wallpaper Kaison yg aku sangat berpuas hati material dia.. Nampak exclusive kan... hehehee:P

Kita tengok umah ibuku dulu...
Ibu pun nak pasang wallpaper gak.. mula2 aku offer, ibu malu2 kata xpayah la.. membazir la... Then aku main pilih jer tunjuk kat ibu.. Ibu pun setuju jer pilihan aku.. tengokkk hasilnyaaa.. terus senyum ibuku sampai ke telinga.... Adikku & adik ipar aku yg bersemangat pasang di wall umah ibuku... Semangat pengantin baru.. :)

Umah mak aku ni tinggi siling dia.. lebar yg dipakai dalm 4 roll (10m /each roll)

Cantik kan? Nampak exclusive :)

 Aku yg terpesona... Cantik kan.. Senang jer nak lekat sebab dah ada gam siap2 di belakang..


 Wallpaper xcukup nak sampai hujung.. ada 2 roll lagi tinggal.. Xcukup 2 roll lagi.. Aiyaakk corak ni dah xda kat kaison.. Nampak tergantung kelakar x? huhuuu
Nampaknya kita kena pilih design lain kat wallpaper belakang TV bagi nmpk feature wall..

 Nampak tak tangga yg berat disebalik cermin tu... :P

Umah mak aku dah cantik dah.... Umah aku dibawah ni semple jer.. Almaklum bajet ikut keperluan.. hehehee:P

 Wallpaper ni dah lama lekat dah masa awal2 masuk umah dulu.. Ini kena pakai gam.. Kontraktor bagi kat aku.. So, aku n suami yg kena lekat sendiri.. Punya la payah.. kena teliti xnak bagi bubble... Yg wp kaison senang jer lekat sebab dah siap gam di belakang...

Kiri : Sebelum diconteng                          Kanan : Telah dicalit dengan marker..

 Laundry kami..
Ok x corak aku pilih? hehee:P

Ruang anak2 bermain..

Sekian, umah simple kami.. Syukur Alhamdulillah.. Kami memiliki umah sendiri dan xperlu nak menyewa..


Saturday, October 11, 2014

Tournament Bowling Cawangan Jalan, JKR


11/10/14 : Sabtu

Tournament Bowling Cawangan Jalan, IPJKR Malaysia..
Lokasi : Wangsa Walk 

Breakfast yg disediakan..

 Qari wit hadiah2 yg disediakan oleh Penganjur.. :)

 My Nyawa berposing dulu b4 mama dah start games :)

 
 Interprem team kami : MIX
My Boss, Aku , BPP Luar Bandar & BPKS..

 
 Afiqah dlm stroller tgh tdo..

Jom... aku di hujung tu.. Ada skill x? hahaa :D
Awal2 memang ke laut ke longkang la.. Almaklum dah 8 tahun xmain.. 
Last main b4 kawen.. hehehee:P

 Team aku plg hujung : MIX

1/2 lane kami booking... :P

Kami ada interprem kat belakang tu.. heheheee:P
*** Tengah menunggu keputusan Pemenang & Lucky Draw:)
 
Penganjur sedang jual beli baju KESUJA club.. :)

Qari plg excited seronok tengok mama dia dpt hamper Lucky Draw.. hehehee:P

 kami dapat second last group.. jadi laa... masing2 dah lama xmain.. hehehee
itupun last minit hantar nama.. tu yg campur2 bahagian tu.. heheee:P

 
 Muka bangga je masing2.. tapi 2nd last.. hahahaa...
Jadi la tu drp last kan.. kui3 :D

Masing2 tengok sape yg juara individu..
aku dapat no.19 drp 30 org kot.. xingat dah.. jadi laaa drp last kan.. hahaaa:D

 yyyyuuu caaaakkkk...
Afiqah pun nk interprem gak mama.. hihiii:P

 We are the family... BPP Utara byk bolot hamper..
Dapat hemper Group menang no.3
Lucky Draw : Bhgn kami semua termasuk aku yg dpt hamper kecuali 3 org kot...

 Hamper aku kat hubby.. lupa nk interprem.. hehehee:P


Jom kita tengok Juara Wanita & Lelaki :)

Tak sia2 Ati beli bola bowling yek.. syabas utk korang semua :)

Balik daripada Wangsa Walk g lunch kat Sambal Hijau, Sg Penchala.. Memang banyak pilihan lauk.. padanla restoran ni keluar Jalan2 Cari Makan (JJCM).. memang sedappp.. dan terlalu byk [ilihan sampai aku rambang mata xtau nak pilih lauk apa... huhuuu

 Then terus g Ikea cari Almari nak letak sebelah washing machine tu...
(t aku hapdett k almari apa & siap aku lekat wallpaper kaison lagi) :D



Saturday, September 13, 2014

Jalan2 bawa anak2 ke Warehouse Sengheng

Assalammualaikum...

Ai semua.. Lama xupdate blog.. Alasan yg sama.. MALAS nak taip.. hehehee:P

Sebenarnya nak cter pasal Warehouse Sale SENG HENG kat Seri Kembangan..
 *** Bagi yg smpai awal menarikla boleh borong Air-cond & Washing machine & Fridge murah sangat.. tapi aku target nak cari rice cooker kecik utk ibu & Air Fryer utk kami.. tapi semua xda.. kelam kabut gak aku tengok sale diaorg ni.. tarak best.. best lagi Sale Tefal kat PJ... :)
*** Cuma kakak ipar aku dapat grab 1 jer air-cond...
*** Semua sale brg Seng Heng ni baru org xpakai lagi (Display set).. kalo nasib baik, dpt barang baru dr store..

Kebetulan Qari cuti sekolah.. dan kebetulan anak2 along dtg sini ibuku jaga seminggu coz along & abg ipar g Jerman.. Along ikut suami dia ada keja di sana sekejap..

disebabkan anak along ada 3 org & aku n suami xdpt kontrol semua.. so, buat vote from Qari.. pilihan Qari bawa Arman.. so, sori yek dear Nana & dear Arrizq.. mama zura bukan xmau bawa semua, tapi... sebab mama zura dukung baby Afiqah & suami nak kena kontrol Qari & Arman... bawa arman pun bagi seronok Qari ada kawan. If Arman xikut, Qari xmau ikut kami plak.. sian plak nenek nak jaga ramai2 tu plak.. hehehee:P


Lepas break1st.. G umah kakak ipar dulu kat 16 Sierra Puchong.. kakak park keta dia kat club House  dekat2 area kawasan umah dia gak.. Saje SIL ajak dtg situ, nak bagi Qari excited tgk swimming pool & playground dia.. SIL ada register membercard utk dia & guest utk kami... TQ sil.. lepas ni Qari boleh swim sini jer, xneed g Putrajaya Maritime.. heheheee:P


 Mak Tinie & Afiqah yg suka hisap jari.. hehehee:P

Apa la yg dibincangkan tu?? :P

 *** Mama rasa bincang; "Ruginya xbawa baju renang'.. Xsangka plak g umah kakak, ingat kan nak tgk kitchen cabinet SIL br install.. Rupa2nya SIL register membercard utk kami boleh masuk clubhouse umah dia... hehehee:P

 Hepinya mereka berdua ni... :)


 Aku pun nak interpremmm gak.. hahahaa:D


okkkk... kita dah sampai Warehouse Seng Heng...

 Cousin yg plg akrab a.k.a bff :) Ehhh siap pegang tangan.. bagus la korang ni :D
*** Warehouse Sale Seng Heng

Lepas g sale tu, g lunch dulu kat Nasi Arab Half Moon dekat2 South City .. then after lunch, terus g umah SIL hantar kakak park keta dia kat 16 Sierra Puchong...


Dua2 dah tumbang.. Penat sangat main... Nasib baik pakai seat belt..
Dengar arahan plak budak2 ni.. bagus anak2.. heheheee:P

Sekian :)

Wednesday, September 3, 2014

Kenali Perkembangan Bayi dari 0-12 Bulan

Assalammualaikum... waduhhhh kekenyangan baru pekena rakan opis tapau nasi kerabu ayam madu kat seksyen 7 shah alam.. meletop uols... kekenyangangggg boleh abiskan.. heheheee:P (AL-maklum kelaparan coz kul 12 tghari td br lps mengepam 10oz  telah ku kerah utk anak tersayang...)

okla.. saje jer aku copy paste drp google parenting... Perkembangan bayi usia 0 ~ 12 bulan.. Now Afiqah dah berumu4 bulan 1/2 week... sekejap je masa berlalu.. dah besar anak mama.. ALhamdulillah Ya Allah.. Afiqah dilahirkan pada 16.04.2014  :)



Jom kita tinjau2 perkembangan anak2 kita... 

Aku boleh bezakan antara Qari & Afiqah.. Memang baby perempuan lebih matured dan lebih cepat drp baby lelaki.. :P


16.04.2014 (Rabu) : Alhamdulillah saya selamat dilahirkan pada pukul 5 petang 
seberat 3.11 kg di PPUKM Cheras...


Bulan Pertama:  
Bayi yang baru lahir boleh melihat bayang-bayang. Dia boleh mengecam dan tertarik kepada bunyi. Dia akan tidur sepanjang hari. 


Day 1 : Katt hospital tunggu abah amik mama & afiqah balik umah... :)

Masa dalam pantang, mama dah tdo luar sebab dalam bilik panas.. baru lahir xberani dedah aircond lagi.. abg qari biasala asik nak tdo beraircond jer.. huhuu

*** Hari ke-4 (Sabtu), Afiqah kena tahan wad Hospital Kajang sebab hydration kena kuning bacaan 16.. so, aku pun berpantang 4day 3malam kat wad juga.. Masa tu misi/nurse dtg umah checkup baby & ibu then nurse cakap baby Afiqah ada panas sket suhu 37.8.. anak mama demam rupanya... kurang susu masa ni... itu yg Afiqah kena hydration... huhuuu
(Nanti aku cter wad Hosp. Kajang.. yg pasti selesa wad dia)


Afiqah masa ni ada iras macam muka abg Qari masa baby gak..

muka dah gelap kena jemur bawah lampu biru kena jaundis...


Afiqah 21 hari

Bulan Kedua: 
Bayi akan menoleh ke arah bunyi dan menangis dengan nada yang berlainan untuk memberi isyarat lapar, kurang selesa atau seronok. Bayi boleh memegang benda-benda dengan sendiri dan bayi boleh juga berjaga pada waktu yang lebih lama. Dia juga boleh tidur sepanjang malam.


Genap umo saya sebulan, saya dicukur oleh abah.. :)

mcm muka boboi la plak.. hehehee:P

Saya telah selamat dibotakkan... 

Keesokan ari nya Afiqah demam.. xtau punca apa.. samaada rambut dia aku letak minyak VCO (Kelapa dara) @ berjangkit dgn anak buah (Faiz demam juga).. so, disebabkan Afiqah kena demam dalam pantang.. terpaksa kena tahan wad.. kami pergi PPUKm dulu (FULL)..

Then g Hospital Kajang, terus nek ambulans hntr malam tu gak (jam 2 pagi) g tolak PPUM kat Petaling Jaya... Masa tunggu di wad kecemasan Kajang, tension gak la.. dah la ramai org then 2 jam++ aku n hubby kena tunggu dengan Afiqah demam plak..

Dengan berkat kesabaran mengunggu ambulans & Doktor houseman lambat datang, 2 jam menunggu dengan sesak org sakit di bilik kecemasan..

Akhirnya 1st time naik ambulans ke PPUM jam 2 pagi tu// Duduk la aku & Afiqah seminggu kat wad ppum.. Wad dia memang selesa.. kami dapat single bilik.. xselesa nya kesian kat AFiqah asik kena cucuk tangan, kaki, lengan, betis.. disebabkan Afiqah urat dia halus dan suka block darah, jadi asik kena masuk jarum baru jer... sian anak mama... huhuu;((
(Nanti aku cter wad PPUM.. yg pasti selesa wad dia.. kebetulan rezeki dapat wad single)

Abg Qari pun berinterpremm gak... Dua2 anak kesayangan mama & abah.. 
my nyawa.. muaahhss:*
  
Afiqah dah hepi dah sihat... Alhamdulillah sepasang cahaya mata aku & hubby :) 
Abg Qari dah pandai berdikari jaga adik dia... :P

Disebabkan seminggu di wad dengan suasana Air-cond..so, Afiqah sampai umah demand balik dari ppum nak tdo dalam ber aircond gak.. tersentap mama syg.. dalam pantang mama tdo aircond.. kalo nenek tau, mau kena bebel.. hahaa:P

Anak mama dah pandai berdikari.. kesian anak mama makan lauk telur jer.. Nenek kena g Sarawak, so mama pantang sendri jer.. Qari balik tadika makan nasi lauk telur jer.. huhuuu.. sian anak mama..

Afiqah nangis baru lepas amik darah.. sian dia...

Afiqah budak yg kuat susu.. sekali minum boleh abis 4~5 oz.. Syukur Al-Hamdulillah dikurniakan susu yg banyak.. :) 

*** Abis jer pantang 46 hari, 1st kami sekeluarga balik Penang... Nanti kita cter yek balik penang...

Bulan ketiga: 
Bayi mula mengukir senyuman dan mengagah. Dia kurang menangis dan tidur lebih nyenyak pada waktu malam. Bayi pada peringkat ini biasanya boleh menegakkan kepalanya ketika meniarap. 
Bam2 Qari & Bam2 Afiqah :)

*** Afiqah 3 bulan 2 week boleh meniarap sendiri tanpa bantuan sesiapa... 3 bulan dah start mengiring nak meniarap... Masa ni Afiqah asik nak sembang jer...


Dah boleh meniarap dengan jayanya dengan muka perasaan sungguh gembira.. hehehee:P


Bulan keempat:
Bayi lebih giat dan suka bermain. Dia memilih waktu menyusu untuk bermain dan men cuba sesuatu. Pandangannya lebih tajam dan dia suka pada warna terang. Dan mula tengok tv.. dan suka tengok kartun bersama2 abg Qari.. Dan asik nak perhatian org layan dia menyembang.. kalo dok sorang2 Afiqah akan cepat mengeluh bosan dengar suaranya mengomel.. hehehee
Bayi lebih giat dan suka bermain. Dia memilih waktu menyusu untuk bermain dan men cuba sesuatu. Pandangannya lebih tajam dan dia suka pada warna terang.



Afiqah dah boleh genggam & pijit bagi pokok tu kuar lampu & lagu... Games LAZADA drpd Qari baby lagi.. tahan lasak mainan ni.. :)

*** Now 03.09.14 Afiqah berumur 4 bulan 2 week.. 

Sekarang Afiqah kerjanya asik mengayuh basikal jer.. opss... kaki asik angkat berkayuh jer dengan mulut ngomel2.. so sweet... meniarap pun memang pantang letak permukaan rata, mula la nak meniarap dengan jayanya.. :)

dan mula nak angkat bontot macam nak menujah ke depan.. Anak mama nak merangkak dah ker? advance nyer.. qari dulu 4 bulan tepat br boleh meniarap.. lain budak lain ragamnya.. :)

Bulan kelima: 
Berat badan lahirnya dua kali ganda dan dia lebih aktif. Dengan bertambah'llya penguasaan belakang dan otot kakinya membolehkan dia mengimbang dirinya dengan sendiri dan duduk dalam masa yang agak lama. Dia mula mencapai sesuatu benda, menyelaras mata dan pergerakan tangan.


Bulan keenam:
Sekarang dia boleh duduk dengan mudah. Dia mula menunjukkan pergerakan yang akan membawa kepada merangkak. Dia juga mula menyebut beberapa bunyi.


Bulan ketujuh: 
Kebanyakan bayi sekarang sudah aktif merangkak, mereka juga boleh memegang sesuatu benda atau mengubah benda itu dari satu tangan ke satu tangan lagi. Makan secara sendiri boleh dimulakan. Gigi mula tumbuh pda waktu ini dengan munculnya salah satu batang gigi kacip rahang bawah. Bayi mula menye.but perkataan seperti "mama" atau "dada".


Bulan Kelapan:
Bayi mula berdiri, menggunakan sesuatu sebagai membantunya. Sekarang bayi anda bergerak dengan lebih baik, anda tidak harus meninggalkan benda-benda yang mungkin bahaya jika dimasukkan ke dalam mulutnya bertaburan.


Bulan kesembilan: 
Sekarang kebanyakan bayi pandai merangkak. Mereka cuba berdiri dengan sendirinya dengan sokongan sebelah tangan. Mula memahami arahan ataupun perkataan mudah.


Bulan kesepuluh:
Bayi mula berjalan sekiranya kedua-dua belah tangannya dipegang. Dia menyambungkan perkataan dengan gerak-geri dan mengulangi perkataan atau bunyi berkali-kali.


Bulan kesebelas:
Seorang bayi mungkin dapat berdiri dari keadaan duduk menjelang waktu ini. Apabila berdiri dia boleh menoleh ke kiri atau ke kanan. Dia boleh duduk bertinggung untuk mengambil sesuatu benda dan mula mengawal pergerakan sudu dari tangan ke mulutnya. Sekarang dia boleh bertutur beberapa patah perkataan yang boleh difahaminya.


Bulan kedua belas:
Sekarang bayi itu bersiap sedia untuk melakukan langkah yang pertama. Kadang-kadang dia boleh berjalan digabungkan dengan gerakan lain seperti melambai atau membawa barang. Dia boleh memanjat katilnya atau kandang permainannya.