Nuffnang Ads

Sunday, April 19, 2015

Kenangan Manis Menunaikan Umrah bersama2 Keluarga & Anak2 Kecil April 2015

Kenangan Manis Umrah & Ziarah di Mekah & Madinah bersama2 Keluarga Tersayang & Anak2 Tersayang pada 04/04/2015 ~ 15/04/2015

Alhamdulillah...kami sekeluarga semua dapat menunaikan ibadah Umrah yang mabrur insyaallah..

Tak dapat bayangkan pertama kali terpandang Kaabah..

Siyesly, memang mudah menunaikan ibadah Umrah bersama keluarga & anak2 masih kecil... 

Abg Qari la paling suka kalo dalam masjid, isi air zam2 dalam botol... Minum air zam2 banyak2 pun xpa, xterasa nak pergi toilet pun.. hehehe :D

Aku kronology je la ye.. hehee:P

TAWAF : Umrah pertama : Kebetulan xbawa Afiqah dok dlm hotel.. aku tawaf ikut Mutawif & aku pegang bawa Qari.. masa ni terpisah dengan suami & keluarga yg lain...

Kitaorg jumpa kat tempat Saie... Saie plg dugaan bawa Qari sebab dia xlarat nak pusing 7x.. sori nak mama paksa ikut mama.. xnak tinggalkan Qari, bahaya kan dia sorang2.. masa ni dah terpisah...

Tapi akhirnya jumpa gak keluarga semua kat tempat Saie.. masa tu tengah tunggu family yg lain utk tahalul bersama2... 

Share Picture je la.. hehee:P

Jadual di Mekah 

Miqat di Masjid Taneem..

Masa ni naik teksi seramai 6 org + 1 driver.. bayangkan abg ipar riba isteri dia.. hehee... Bagus driver teksi boleh masuk ramai2... heheee..



Afiqah ni ke mana mama g, nak mama yg dukung.. xmau kat abah plak kat sini.. huhuuu


Sembahyang Sunat Selamat Tinggal di Masjid Nabawi..

Dah botak dah abah & qari :)





Lunch time di Cafe Hotel Hilton time ni..

Paling best hari terakhir di Mekah, lunch sup tulang.. memang favourite aku la.. banyak makan time tu... Dok buat umrah ni asik makan jer, sampai muka pun dah macam mangkok.. hahhaaa

Shopping time di Madinah..

Kalo uols nak shopping Jubah cantik2.. harusla di Madinah.. banyak sungguh kedai2 di Madinah.. pekerja2 yg jual tu kebanyakan boleh bercakap Bahasa Malaysia... :)





Ladang Kurma... Kita pekena Teh dulu sambil mkn Kurma.. :)








Cafe Hotel Hilton memang nampak Pintu Gerbang Masjidil Haram ni... 

Kalo bawa anak2, mudah bermalam di hotel dekat2 dengan Masjid... sebab mudah kalo nak salin pampers & uruskan anak2..

Kebab / Burger di Madinah.. dekat sangat dengan masjid Nabawi.. Balik solat subuh bawa anak2 g tapau burger jap.. jemu asik makan nasi jer.. heheee

Kat Madinah memang selamat jalan2 dengan anak2 jer.. Tapi Mekah memang bahaya... sebab takut kena samun di Mekah :)

Saturday, April 18, 2015

Kenangan Manis Menunaikan Umrah bersama2 Keluarga & Anak2 Kecil April 2015 ~ 04/04/15

04/04/2015 (Sabtu) ~  Arrival

Sepatutnya flight berlepas kul 3 petang.. Tapi, terpaksa delay sebab Riyard dekat Arab Saudi berlaku ribut angin kat padang pasir... so, flight delay kul 8.45malam.. bayangkan dengan berpakaian ihram kena delay... dugaan Allah beri kepada hamba2nya..

Syukur Andalusia bagi voucher Burger King rm20/Sorang.. yg best Afiqah dapat gak.. hehee.. okla Alhamdulillah dapat dinner free.. hehehe 


Blh la santai2 makan whopper burger menghadap aeroplane tgh landing.. huhuu :)

Akhirnya flight yg ditunggu2 smpai jua.. yg best nya flight Saudi Arabian ada tv yg blh korg tgk mcm2 movie.. xla boring sgt dok lama dlm flight.. yg bestnya budak2 dapat souvenir dr stewardess.. qari dpt beg sekolah gmbr kartun plane & afiqah dpt selimut beg dia gmbr itik.. dlm beg qari ada mcm2 rupanya, ada kad, stokin, cover mata etc.. Aku xingat plak.. hehee

yeaaa.... plane dah sampai.. Aku dok barisan tengah sebaris dengan suami & anak2.. Saudi Arabian punya flight besar juga la... siap boleh layan movie macam2 cter..

Jomm kita kongsi gambar2 sambil aku cter ... hehee.. yg pasti bawa anak2 ke Umrah, siyesly xmenyusahkan.. rasa seronok dan sangat dipermudahkan oleh Allah SWT.. kita doa banyak2.. Insyaallah doa kita di Mecca mustajab kan.. Amin :)



Afiqah dah siap pakai baju putih gak... berkumpul di umah kakak ipar dulu :)


Sepupu2 Qari juga hantar kami ke KLIA.. 

Masa ni Qari belum pakai ihram lagi.. suami cakap nak pakai dalam flight nak dekat sampai nanti.. Almaklum delay kan... heheee

 
Cik Afiqah kita ni memang ratu air mata.. hehee
Tak suka orang lain pegang.. asik nak berkepit dgn mama dia je.. heheee

 
Kena nek tren dulu nak ke aeroplane.. :)
   
Dalam tren otw ke flight :)

Masa ni dah nak sampai Airport Jeddah.. Kaum Adam semua siap sedia pakai ihram.. termasuk Haji Kichi Abqariz :)

Airport Jeddah.. Masa ni menunggu Mutawif & jemaah yang lain utk melepasi imegresen.. 

selalunya kalo group family diutamakan dapat Q yg cepat.. lagi2 bawa anak lagi cepat dapat masuk.. 



Jadual Umrah kami :)





Friday, April 17, 2015

Kenangan Manis Menunaikan Umrah bersama2 Keluarga & Anak2 Kecil April 2015


Kenangan Manis Umrah & Ziarah di Mekah & Madinah bersama2 Keluarga Tersayang & Anak2 Tersayang pada 04/04/2015 ~ 15/04/2015

Alhamdulillah...kami sekeluarga telah selamat sampai ke tanah air pada 15/04/2015 (Rabu) di Airport KLIA1 menggunakan flight Saudi Arabian...Terima kasih kpd  semua yang tak putus2 doakan kami pergi dan balik dipermudahkan..Ni dok kelebek2 gambaq2 copy paste drp family & sahabat handai.. jumpa haqq nii.. Anak2 Syurga yg diberi amanah oleh kami utk menjaganya sebaik mungkin.. Insyaallah...

 Qari (6thn 2bln++) & Afiqah (11bln++)
Masa ni kat kedai makan Nasi Arab.. nyummy.. :)


 Anak2 Syurga

Yaaa..mak aji dan pak aji ni kami tak tinggai… kat sana pak2 Arab panggil Qari : Haji Kichii & Afiqah : Hajjah Kichii.. Anak2 dok turut merasai mcmana ibadat umrah ni dilaksanakan.. Depa ni awai2 pagi, depa dah bangun..semangat nak ikut mama & abah menunaikan ibadah Umrah..

Awal2 smpai Mekah ni dugaan pertama, Qari jetlag ada pening2 nak demam.. Tp Alhamdulillah sekejap jer.. Almaklum Mekah lambat 5 jam drp Malaysia… (Nasib bek ada mak adik Doktor boleh advise ubat apa nak bagi kat Qari).. Dugaan kedua pipi Afiqah kena kulat, maybe ramai sgt suka cubit pipi cik Afiqah kita.. Aku ingatkan kulat susu.. hehehee.. (Nasib bek gak mak adik tlg belikan ubat kat Farmasi di Kota Mekah).. Alhamdulillah budak2 cepat baik, dah ok dah depa berdua.. Budak2 batuk selsema perkara biasa, sebab kami org dewasa pun kena batuk selsema.. sebab kat Mekah skrg under construction.. debu2 berterbangan… Doakan yg terbaek semua dilindungi Allah & dirahmati jer utk mendapat Umrah Mabrur.. Insyaallah dipermudahkan.. :)

Depa ikut kami tawaf, depa ikut kami sa'ei.. kami nak biar diaorg tau rasa mcmna pengorbanan Nabi Ibrahim.. mcmmana pengharapan Siti Hajar ketika berulang-alik dari Bkt Safa ke Marwah mencari air buat Nabi Ismail.. Segalanya mereka berdua ni dah buat.. 


 
Gelagat Qari semangat baru lepas menunaikan umrah..

Ni baru lepas saie.. tunggu yang lain semua nak Tahalul.. Masa ni ikut Mutawif, jadi cepat abis awal..

Alhamdulillah, Qari ikut kami menunaikan umrah.. Tapi, kami tak niat kan dia pun.. Takut dia langgar pantang, abisla nak kena DAM plak.. huhuu


  
Air zam-zam di merata2 tempat ada... minum banyak2 pun insyaallah tak rasa pun nak g toilet..


 
Amboiii.. siap promote Minuman Kesihatan Azzahra PIO..

Tapiii... siyesly aku cakap.. Aku minum jus ni, memang memberi tenaga luar biasa.. ALhamdulillah Ya Allah mempermudah kan urusan ku di Kota Mekah & Madinah.. Syukran

dan macam xcaya, Afiqah dpt naik puncak Jabal Nur (Gua Hiraq).. Gua Hiraq tempat rasulullullah menerima Wahyu ketika umur baginda 40 tahun dan juga tidak mudah pengorbanan Saidatina Khadijah isteri Rasulullah ketika itu berumur 55thn blh memanjat utk menghantar makanan kpd baginda... 

Alhamdulillah aku berjaya mengharungi naik ke atas puncak Jabal Nur dengan bantuan suamiku, kakak ipar, adik ipar, kawan2 seperjuangan hiking bersama & Mutawwif pada awalnya xmau hiking.. nmpk aku hiking, dia terpaksa join.. sori ustaz, mutawif yg plg sporting n encem..... Pada awalnya, ada mutawwif group lain mcm xkasi aku naik bawa baby, dia kata sejuk la, boleh ke ni? saje je nak mematahkan semangat aku.. hehee.. Aku just cakap, "Xpala saya cuba, kalo xlarat, saya turun balik'.. Tapi dengan rezeki Allah bagi saya nek atas puncak membawa baby.. Syukran Al-Hamdulillah... Tapi, Qari xikut la, sebab takut last minit dia suh dukung, kami plak yg xlarat.. xpala, qari dah matured sket panjat sendiri ye nak.. heheheee... 


  
Alhamdulillah.. memang tak sangka dapat naik ke Puncak Jabal Nur (Gua Hiraq).. Terima Kasih Ya Allah dan semua yg membantu.. :)

Suami ku yg pakai kopiah tu yg plg byk membantu..
Masa tu cik Afiqah kita tak mau plak suami dukung.. memang manja sangat nak mama dia je dukung.. Itula kuasa Allah beri pada hambanya hubungan ibu & anak yg sgt kuat... 


Kiri : Baru lepas turun Gua Hiraq..
Kanan : Mama & Afiqah berjaya naik atas Puncak Gua Hiraq... Gambar tak center plak, nampak tak "Makkah Royal  Clock Tower" org sana panggil..

Keluarga & saudara-mara & kawan2 yg banyak membantu.. Kanan sekali Mutawif kami Ustaz Nazmi yg byk sgt membantu..

Di bawah kaki Jabal Nur..

Van bawa macam roller coaster... wowww.. hahaa


Ada yang beranggapan susahla bawa anak2..payahla bawa anak2..tak perlu la bwk anak2 kecik ni.. nanti akan menyusahkan mak ayah bila nak beribadat.. takut dijangkiti penyakit la… najis la.. kami terima je pendapat semua org, tapi kami tekad nak bawa putera puteri kami.. Kesian depa ditinggalkan… lagipun Afiqah masih breastfeeding.. sian plak 2 week nak tinggalkan…

Minta Maaf la, siap ada selisih pendapat b4 pergi, kawan2 siap bagi mcm2 nasihat xperlu bawa baby.. susah la.. xsempat nak uruskan baby la.. mcm2 pendapat sampai bercanggah pendapat.. aku dgr jer la nasihat2 tu sbg iktibar, nak cakap lebih2, kalo blh b4 pergi xmau la sakitkan hati orang kan… so, diam jer la dgr nasihat orang kan… xmau nanti org cakap aku ni berlagak plak.. hehee.. sampai bercanggah berselisih pendapat dgn kami.. mungkin agak bercanggah pandangan kalian dgn kami.. Tp, xpaaa.. kami terima dgn hati yg terbuka.. Sesungguhnya pd Allah jua kami berharap dan berdoa.. Alhamdulillah kami dipermudahkan...

Dah pergi sana baru aku tau, xsusah pun bawa anak2 kecil menunaikan Umrah… Doa banyak2 pada Allah swt.. Insyaallah dipermudahkan… kat sana banyak Malaikat2 yg melindungi anak2 Syurga ni.. 

Orang2 Arab ni suka budak2, siap bagi gula2.. duit.. yg bestnya murah rezeki anak2 ku, minah Arab kaya mana siap bagi sorang 100++ duit Riyal & Arab Emirates... Rezeki anak2... siap say hai2 babai2 depan lif selepas abis solat Subuh di Masjid dlm Hilton Mekah.. Masjid Hilton adalah sebahagian Masjidil Haram.. Pahala sama jer solat di Masjidil Haram..

Syukran Alhamdulillah.. kami xmerasakan anak2 syurga ni mengganggu ibadat kami.. Malah, kami berharap ini merupakan pelajaran awal buat mereka. Mudah-mudahan, kami semua dijemput lg dan ank2 syurga ini akn lebih paham dan pandai lg nanti...Aaameeeennnn...

Sedih sebenarnya nak menghabiskan catatan ini... Banyak dugaan dan terlalu banyak gambar nak dikongsi bersama..

*** Semua gambar copy paste camera suami, adik-beradik ipar & kawan2 sesama umrah jer.. sebab hp hilang sebelum sampai ke Mekah lg.. maybe tercicir dlm flight otw KLIA1 to Jeddah.. awal2 rezeki ku ditarik oleh Allah.. maybe, Allah menyuruh hamba yg hina ini khusyuk bertawaduk mengerjakan umrah.. AMIN..

Aku ni kan suka menghadap hp 24 jam jer.. opppss.. hehehee:D
Nasib bek suami bawak hp lama extra.. boleh aku wifi jap.. itupun dah nak balik dr Mecca Ke Madinah baru aku minta kat hubby.. nak khusyuk katakan.. Insyaallah..

*** Nasib bek adik ipar ada upload dlm fb gambar kami sekeluarga sbg tatapan family ku di Tanah Air Malaysia.. Sori ibu, hp hilang xblh nk bagitau awal ketibaan kami di Kota Arab saudi.. sedih plak adik bradikku kata akhirnya dapat tgk gmbr2 yg ditunggu2 dlm fb sil.. huhuuuu

Tapi, apakan daya, gmbr yg byk selfie wefie bukan drp camera hp ku. Tapi, xpala ada juga gambar ku bersama2 keluarga tercinta.. Alhamdulillah...


*** Plg terkilan xda gmbr Afiqah berlatarbelakang Kaabah.. mama lupa nak snap photo mu nak.. sebab mama xda hp masa tu nak.. masa hp lama mmg ada, tp hari last di mecca time tu dah tawaf wida dan dah xblh nak tangkap gmbr… sebab masa Tawaf 3x buat tu, masa tu xbawa camera & berpecah dengan family kami yg lain..Nak khusyuk katakan, otak fikir tawaf kerana Allah.. xterpk langsung pasal nanti terpisah ke...

xpala Afiqah, mama doakan Afiqah akan pergi lagi ke depan kaabah bersama2 Abg Qari, abah & mama.. Nanti kita tgkp gmbr bersama2… Sebab masa tawaf, kitaorg semua berpecah… jumpa pun di tempat solat selepas tawaf..

*** Nasib bek, gambar Qari ada tgh dok dlm WheelChair, kebetulan mmg adik & kakak ipar ku tolak Qari.. Alhamdulillah bersyukur family banyak membantu di sana... Syukur Alhamdulillah, aku memiliki keluarga yg banyak membantu...


tapi… mcm rasa tak best plak berhutang cerita dengan uols kalo xabiskan story kan.. nanti ada masa aku cter lain ok.. heheee… Kumpul2 gambar2 banyak2 dulu...
mana boleh cerita sekerat jalan kan, walaupun dugaan hilang hp xtau tercicir kat mana kerana kecuaian diri sendiri.. huhuuu


mana boleh cerita sekerat jalan kan, walaupun dugaan hilang hp xtau tercicir kat mana kerana kecuaian diri sendiri.. huhuuu


semoga lepas ni, kita dimurahi rezeki kita semua untuk ke sini..aminnnnn :)

Sangat2 Rindu nak menghadap kaabah lagi.. nak minta ampun pada Mu Ya Allah..
Insyaallah kalo ada rezeki kami sekeluarga.. akan mama tatapkan gambar kita sekelurga berlatarbelakang kan Kaabah.. Mama tekad akan kumpul duit utk kita sekeluarga utk g sana lagi. Insyaallah 

Rindu nak Tawaf Kaabah lagi...

*** Jom kita kronologi perjalanan ku bersama2 keluarga membawa anak2 kecil2 di Next Episode.. Insyaallah...