Nuffnang Ads

Friday, February 24, 2012

Semoga permudahkan urusan keluargaku...

Mood Jumaat... Cepatlaa 5.30pm.. Aku dah tensi menunggu punch card ni berbunyikkk.. kui3...

Ari ni bos semua tak da.. so, tak tau nak buat apa.. Nak study?? this week baru start class...


Nak g shopping??? Malas plak.. coz Government baru dapat gaji semalam.. Kompom ramai orang.. 


Aku lebih suka shopping tengah2 bulan, time tu orang xramai, nak memilih pun senang & mudah...


Sekejap jer masa berlalu.. Ahad ni ibuku, mak mentua, abah mentua, kakak ipar & adik ipar akan berlepas menunaikan umrah... mereka pergi selama 10 hari (26/02 sehingga 08/03/2012)


Maybe ada pertukaran jadual 09/03/2012 baru balik ke Malaysia..


Aku doakan Selamat Sejahtera.. Semoga Selamat pergi dan balik... Mohon padaMu Ya Allah permudahkan urusan mereka semua... Mohon sangat padaMu Ya Allah agar mereka selamat dan sihat sejahtera...


Selamat Pengantin Baru Lisa & Yusri...

Wowww..... i like this couple...


...YuSri & LiSa...
Yusri yg kacak bergaya & Lisa yg cantik menawan...

Selamat Pengantin Baru & Selamat Maju Jaya.. Semoga Berbahagia hingga ke akhir hayat & Dimurahi Rezeki selalu... Kamu berdua memang secocok & sepadan.. Aku suka sangattttt couple nie... Bagai Pinang di Belah Dua... memang besttt...

Yg kelakar nya, aku sanggup tunggu malam td depan TV nak tengok secara live ijab & kabul mereka.. tapi, tv xtunjuk.. kecewa gak.. Tapi, tak kisah.. mereka akhirnya bersatu... dan akhirnya aku dapat tengok wajah mereka di akhbar pagi tadi.. memang cantik .. Tahniah & Al-Hamdulillah semua selamat..



jom kita sharing gambar2 mereka yg cantik & hensem...


"
"
"
"
"
"

share petikan dari : http://rentakartis.com/gambar-sekitar-majlis-bersiram-khatam-quran-dan-malam-berinai-lisa-surihani/


tetap ayu tanpa mekap..



share petikan dari : http://rentakartis.com/hangat-yusry-kru-rancang-kahwin-2013/


“Kalau ikutkan hati, memanglah mahu cepat namun kami harus menghormati keluarga mengenai hasrat kami itu. Yang pasti, kami tidak akan berkahwin tahun hadapan kerana Lisa Surihani akan berlakon dalam filem arahan saya, Ular,” – Yusry
Yusry turut mengakui antara sebab dia jatuh cinta kepada Lisa Surihani adalah kerana wajahnya yang lembut & ayu;
“…setiap kali memandang Lisa Surihani, sejuk hati di’buatnya.”




Thursday, February 23, 2012

influence Chipmunk...

Tak tau la perasaan aku nak kabarkan kpd semua.. Walaupun citer ni dah lama kluar December 2009.. Tapi, baru2 ni saje jer buka bagi Qari layan sorang2 senang aku nak mengemas umah (cd lama baru nak tgk..kui3).. Tapi, kesudahannya??? 

berpuluh2 kali cd ni di rewind byk kali, tak terkira banyak mana sampai aku dah boleh hafal dialog & jalan cter tu.. coz anak tercinta sungguh berminat nak tgk.. Qari yg tanpa jemu, tanpa berganjak, siang malam asik nak layan movie chipmunk ni jer.. Masuk umah jer, terus amik cd Chipmunks suh pasang... Atas katil nak tdo pun, Qari cakap "esok siang Ma pasang ye.." waduzzz.. zassss... yg kelakar pd awalnya, abis cter chipmunks, nk layan Ratatouille.. bagi kartun lain plak agar budak kecik ni tak jemu.. Tapi budak kecik ni nak juga Chipmunks.. Macamana Ma nak layan cter lain???








 



memang cter ni tengok banyak kali pun tak boring coz memang best tengok chipmunk2 ni menyanyi & berjogettt.. Bukan budak2 yg boleh terpengaruh tgk chipmunk movie.. Ma & Abah pun boleh melekat layannn... kui3... Qari..Qari.. :)




Wednesday, February 22, 2012

Sambutan Maulidul Rasul , KKR.. 29 Rabiulawal 1433 H

Kul 10 pagi after bek1st, turun dewan g dengar Ceramah Maulidul Rasul.. Walaupun ceramah tu hanya 2 jam, tetapi hati ku memang tersentapppp & tersentuh mendengar ceramah Maulidul Rasul oleh Ustaz Zawawi (selalu keluar Forum Perdana RTM).. Terasa diriku begitu kecikk atas dunia.. Terasa kurangnya amalan ku di atas dunia ini... Marila kita kongsi bersama...

Topik Ceramah Hari ni "Persefahaman Asas Perpaduan Ummah Lambang Kekuatan Islam Sejagat".

Tetiba hatiku berdetik, Terasa macam nak kumpul duit banyak2 nak pergi mengerjakan Umrah & Haji secepat mungkin bersama keluarag2 & sahabat handai tersayang.. Terasa ingin menziarahi makam Nabi Muhammad... Jika diberi peluang untuk pergi ke Turkey boleh la melihat sejarah islam iaitu tapak kaki Rasulullah.. Ustaz Zawawi berkata lagi, Rasulullah pernah berpesan, "Jika menziarahi Kubur Nabi selepas aku mati, nescaya sama macam berjumpa aku ketika hidup".. Pengalaman ustaz pergi membawa jemaah Haji g menziarahi Makam Rasullullah.. Ketika itu, jemaah Haji tengan bersorak2, banyak cakap dan macam2 lagi.. Ketika menziarahi makam Rasulullah, dengan Kuasa Allah SWT, jemaah Haji tetiba senyap & menangis.. Rupa2nya jemaah Haji terasa berjumpa Rasulullah di suatu ruang hanya seketika... Ya Allah diriku terasa tersentappp sangat2.. Bila la aku berpeluang untuk pergi ke Tanah Suci itu... Banyaknya dosa2 ku kepada Mu Ya Allah... Maafkan la dosa2ku Ya Allah... Aku minta maaf pada semua orang yang aku pernah sakiti hati kalian semua.. Aku minta maaf...

Sambutan Maulidul Rasul tahun ini begitu bermakna.. terasa "Hidup Bekerja bukan untuk Menunggu.. Mati Bukan Ikut Abjad.. Jika Allah nak cabut nyawa kita.. Bila2 kita boleh MATI.." Masyaallah.. ku terasa kekurangan amal Ibadah aku...

Sayang Nabi kita kena :
1. INGAT
2. SEBUT
3. RINDU
4. IKUT



Punahkan EGO dengan Kasih Sayang...

Pagi ni terlewat sket.. xda la lewat sgt coz sempat la smpai b4 8.30.. Tapi, sian en.suami.. coz xdpt la nk dating atas bukit utk break1st dgn abg cayang.. Sian en.suami hantar aku, bek1st makan roti jer la nampaknya dlm keta.. Mama yg makan sedap kat pantry opis.. hehee.. Esok mama bangun awal k.. Tak tau la pagi tadi macam malas teramat sangat nak bangun..  Alarm bunyik byk kali, aku snooze, then tdo balik.. bunyikk lagi, aku snooze balik..  bunyikk lagiii, aku snooze balikkkkk smpai dengar azan subuh baru tersedar... makk aiiii tdo syok sgt smpai malas nak bangun... Last2 Qari yang bangun tdo awal.. Tersentap bunyik alarm mama kuat sgt kotttt... huhuuu

Nak amik cuti sayang coz cadang nk amik cuti 2 @ 3 hari jaga Qari & baby Faiq masa ibu g umrah next week.. kena plan dulu... Nasib bek mama Faiq mengajar petang..  Tak sampai hati aku nak hantar anak g nursery.. Aku selalu terpikir, Qari buat apa?? Qari makan apa?? Qari gaduh dgn kawan2 ker?? Qaro kesejukan ker?? Macam2 aku fikir.. 

Al-maklum pengalaman dulu mengajar aku.. Dulu aku pernah hantar sekejap kat jiran masa tu Qari baru 2 bulan la (after cuti bersalin).. jiran aku tu bagi anak aku tdo buai.. setahu aku, anak ku ni jarang nangis.. jenis budak baik la.. mama puji anak mama.. :) Tak perlu pun tdo buai sepatutnya.. mereka nak keja mudah agaknya, masuk buai plak anak aku nie.. issskkk2... Kalo boleh aku tak mo ajar anak tdo buai coz tak baik utk otak kerana kesan gegaran sebagai penyebab anak degil (tak tau la, kajian jer)... Nsib bek sekejap jer 2 minggu (ibu ku g sarawak jaga anak kakak).. Then yg plg aku kecewa, anak aku bagi susu sejuk kot (susu aku yg diperah siang & malam utk anak tercinta.. susu yg plg khasiat di dunia.. tak ternilai harganya).. Aku jaga anak aku tak batukkk pun, bila jiran jaga, Qari kena kebatukan.. Nak tau puncanya walaupun jiran tak bagitau??.. Aku agak2 sendiri laa...

Bayangkan aku ni bagi full breastfeed exclusive.. kiranya aku tak campur dgn susu formula selama 1 tahun... Biasa la, susu yg aku pam, letak dlm peti ais (Beku kat atas,& cair letak di bawah).. Aku pesan la kat jiran, suh rendam dlm air panas.. Tak tau la, jiran tu biasa dgn stok susu ibu @ tak.. Aku rasa jiran aku ni bagi susu sejuk kot tanpa hangat kan.. huhuuu.. sian anak mama.. Nak marah?? Jiran tetangga.. Tak pa la.. Rehda jer la.. Anggap la itu semua dugaan menjadi ibu.. dan dugaan hidup sebagai jiran... anggapla jiran tak da pengalaman nak jaga baby minum susu ibu.. maybe anak2 dia breakfeed direct...  Nak amik cuti panjang, baru bulan 3, lambat lg hujung tahun, cuti perlu simpan... so... tawakal jer la....


muka hepii qari dapat susu ibu.. Masa ni Qari minum susu adik Qari. (Allahyarham Hafiz)..

.................................................................................

"
"
"
"
"
"
"

sebenarnya aku dah tersasar topik sbnrnya.. Sebenarnya aku nak cter pasal "Punahkan EGO dengan Kasih Sayang"...

Terbuka hati aku nak cter & sharing bersama kerana.. pagi tadi after beli breakfast kat canteen snggah beli majalah Mingguan Wanita cover Dynas & anaknya.. Terbaca Nukilan Editor Pengurusan : Dari Tinta Nuri Supian.. Aku suka baca ayat2 beliau... (mohon sharing)

........... Menurut sebuah cerita di Kepulauan Salomon, puak2 org aslinya jika mahu menebang pokok, tak payah guna senjata. Cukup dengan kata-kata tajam dan memaki hamun pokok itu setiap hari. Lama-lama pokok itu kering dan layu sendiri. Bayangkan, itu pokok... Apalagi kita manusia. Hari-hari jadi `punching beg' pun akhirnya mati juga jiwa yang segar itu..

          Ada orang dia tidak kisah apabila apa yang dikatakan itu akan membuatkan orang lain rasa terguris oleh kata-katanya. Dia merasakan ketidakpuasan hati mesti diluahkan, jangan disimpan. Apa orang lain rasa di sebalik kata-kata yang terkeluar dari mulutnya, apa dia peduli. Orang jenis ini, hidupnya memang untuk diri sendiri. Kepentingannya adalah yang teratas. Dan dia sanggup lakukan apa sahaja untuk memuaskan hati sendiri. Sukar jika kita berdepan dengan manusia seperti ini.


          Ada ubatnya utk menenangkan orang seperti ini, namun sebelum itu, kitalah yg kena mengubati hati sendiri dahulu. Kerana jika kita membalas sama seperti dilakukan, urusannya tidak akan selesai. Malah ia makin kusut dan hancur... (sebelum tu aku minta maaf kawan, bukan utk mengungkit, tapi just sharing bersama, seakan2 peristiwa tersebut sama lebih kurang dengan kata2 Editor.. teringat plak aku berlawan mesej di dlm fesbuk, dan dia sungguh marah sangat padaku.. Aku tersentappp.. Tersangattt tersentap... terasa bagaikan Apa Maknanya dia peluk aku ketika menziarahi ku di hospital.. Ketika itu, aku terasa sgt syahdu & aku tetiba menangis ketika memeluknya.. seakan2 dia la bff aku.. Tapi kini telah hambar.. walaupun kami dah berbaik (Syukur Al-Hamdulillah semua dah ok)... sedangkan aku tak berniat nak bergaduh pun.. just bergurau2 & sharing bersama.. maybe dia terasa dgn ayat2 mesej tu.. Aku minta maaf, mungkin ketika itu ayat2 aku tak sesuai disebabkan ayat2 berunsur gurauan selalunya di salah tafsir..  Ada org boleh terima dgn kata2 kita, ada org tak boleh terima & menganggap kita memperli @ mempersendakan.. Itu just pendapat masing2.. Silap aku juga membalasnya... 


"Kerana jika kita membalas sama seperti dilakukan, urusannya tidak akan selesai. Malah ia makin kusut dan hancur..."

          Rasulullah menghadapi orang-orang seperti ini dengan sikap penuh kasih sayang dan lemah-lembut, walau pun terhadap seorang pengemis buta yg saban hari mencaci dan mengeluarkan kata-kata kesat kepada baginda. Rasulullah bukan sahaja mengambil sikap berlembut malahan menggunakan tangannya sendiri untuk menyuapi nasi ke mulut lelaki buta itu sehinggalah baginda wafat.


          Apabila tugas itu digantikan oleh sahabatnya Sayidina Abu Bakar, pengemis buta itu bertanya ke mana lelaki yang setiap hari menyuapnya makan itu. Abu Bakar hairan, bagaimana lelaki buta ini tahu, bahawa yang sedang menyuapkannya makan bukan Rasullullah. Dia memberitahu bahawa lelaki yang memberinya makan setiap hari itu, seorang yang lemah-lembut, menghaluskan dahulu makanan tersebut sebelum menyuapkan ke mulutnya dan menyuapnya dengan penuh kasih sayang.


          Akhirnya Sayidina Abu Bakar memberitahu bahawa lelaki itu adalah Muhammad, orang yang setiap hari dicaci makinya. Lelaki buta itu benar-benar terkejut dan mengucap kalimah syahadat ketika itu juga di hadapan Sayidina Abu Bakar.


          Lihatlah bagaimana sikap lemah-lembut dan kasih sayang mampu mengatasi sikap ego, kasar dan keras hati seorang anak manusia. Walaupun kita tidak mampu mengikuti sepenuhnya sikap junjungan kita itu, tetapi teladan yang diberikan begitu besar maknanya. Tidak ada satu apa pun di dunia, tiada jalan penyelesaian. Jangan ambil jalan pintas. Apabila kita selalu berdoa berbuat kebaikan untuk kesejahteraan orang lain, sebenarnya hati kita pun akan tenang....


Mari la kita merenung bersama... pepatah ini aku sharing dgn rakan2 fb:

‎"Janganlah berbangga dengan kereta mewah..
bila kita mati, keranda yang menjadi kenderaan kita..

"Janganlah berbangga dengan pakaian berjenama....

bila kita mati, kain kafan yang menjadi pakaian kita..


"Janganlah berbangga dengan minyak wangi yang berjenama..
bila kita mati, kapur barus menjadi minyak wangi kita..


"Janganlah berbangga dengan Banglo dan Condo....
bila kita mati, kubur menjadi tempat istirehat kita..


"Janganlah berbangga dengan ketampanan atau kecantikan....
bila kita mati, hanya menjadi santapan si cacing dan serangga.."

Tuesday, February 21, 2012

Qari & Faiq ..

Tak dpt nak gambarkan kegembiraan anak tercinta dgn cousin Qari.. Muhammad Faiq Azfar.. Secomel Umi & Ayah (parent Faiq)... Baby baru lepas abis pantang.. dah semakin bijak & comelll...

Qari pun suka melayan Faiq.. Tunggu Faiq besar yek sayang, baru boleh men kejar2.. Nak men dgn Arman & Arrizq jauh sgt nun seberang laut Kuching Bumi Kenyalang..






Sayang sangat2 uols... muaahhss:-*


Friday, February 17, 2012

SEJARAH RASUL ULUL `AZMI

Mood Jumaat.. Pagi2 makan Nasi Lemak Sambal Sotong dgn en.suami tercinta kat opiz aku jer... Hari ni kat opiz xda keja.. so, masa yg ada tu aku membaca buku Tajuk: Indahnya Hidup Bersyariat oleh Dato' Ismail Kamus & Mohd Azrul Azlen Ab. Hamid (Telaga Biru ~ mohon sharing bersama)..

Diceritakan bahawa terdapat seramai 124,000 orang Nabi, dan 313 orang daripadanya ialah rasul. Rasul-rasul ini diutuskan oleh Allah SWT untuk memimpin dan memandu umat pada zaman mereka supaya mentauhidkan Allah, melaksanakan suruhan-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya.

Semenjak dari zaman Nabi Adam a.s. sehinggalah ke zaman Nabi Muhammad SAW, dakwah mereka untuk mendaulatkan syariat Islam sentiasa menghadapi cabaran.

Daripada 313 orang rasul ini, 25 orang daripadanya adalah wajib diketahui oleh umat Islam. Namun begitu, hanya 5 orang rasul sahaja yang layak menerima gelaran Ulul`Azmi iaitu Rasul Pilihan dan Agung.

Mereka yang terpilih ialah :
1.   Nabi Muhammad SAW
2.   Nabi Ibrahim a.s.
3.   Nabi Musa a.s.
4.   Nabi Isa a.s.
5.   Nabi Nuh a.s.

Di bawah dipaparkan secara ringkas antara amalan, dugaan dan peristiwa yang dihadapi oleh rasul-rasul pilihan yang melayakkan mereka digelar Ulul`Azmi khususnya untuk pengetahuan anak-anak kita.


1.   Nabi Muhammad SAW

<=>   Bapanya, Abdullah meninggal dunia sewaktu baginda masih dalam kandungan. Ibunya, Siti Aminah pula meninggal dunia ketika Baginda masih kecil. Kemudian bapa saudara Baginda, Abu Talib dan isterinya yang tercinta Siti Khadijah r.ha. pula meninggal dunia pada peringkat awal kenabiannya. Mereka adalah antara orang yang banyak menyokong dan membantu kehidupan serta usaha-usaha dakwah Rasulullah SAW.

<=>   Kematian anak-anak Baginda berlaku pada waktu mereka masih kecil lagi. Yang tinggal dan membantu Baginda dalam menegakkan Islam ialah Siti Fatimah al-Zahrah.


<=>   Penentangan hebat kafir Quraisy terhadap Baginda khususnya daripada Abu Jahal, Abu Lahab, Abu Sufyan dan Ketua Munafik, Abdullah bin Ubay bin Salul.


<=>   Cedera dalam Perang Uhud di mana umat Islam tewas kepada tentera Quraisy Makkah.


<=>   Menghadapi ancaman hebat daripada penduduk Makkah selama 13 tahun menjadi Nabi serta menghadapi tentangan puak Yahudi Bani Quraidzah, Bani Nadhir dan Bani Qainuqa' di Madinah.


<=>   Baginda taat beribadah, hormati orang tua, menyayangi kanak-kanak, banyak berpuasa, berjaga malam, tangkas di medan perang, pemimpin yang berwibawa dan sebagainya.



2.   Nabi Ibrahim a.s.


<=>   Penentangan kaumnya terhadap dakwah yang baginda bawa khususnya daripada bapa baginda sendiri.


<=>   Dihukum bunuh dengan dilemparkan ke dalam api yang marak oleh Raja Namrud. Dengan izin Allah SWT, api menjadi sejuk dan baginda terselamat.


<=>   Baginda taat beribadah kepada Allah SWT.


<=>  
Baginda memperolehi anak (Nabi Ismail) apabila mengahwini Siti Hajar setelah sekian lamanya tidak dikurniakan anak bersama Siti Sarah. (Siti Sarah kemudiannya mendapat anak lelaki, Nabi Ishak).

<=>   Kisah penyembelihan anaknya Nabi Ismail a.s. yang dijalankan semata-mata takwa terhadap Allah SWT.



3.   Nabi Musa a.s.


<=>   Walaupun baginda menjadi anak angkat Raja Fira'un
yang zalim, baginda tetap tegas menjalankan usaha dakwah menegakkan agama Allah. Penentangan Raja Fira'un dan kaumnya terhadap baginda menjadi-jadi dengan cubaan membunuh baginda.

<=>   Raja Fira'un memanggil tukang-tukang sihir untuk menundukkan Nabi Musa a.s. tetapi tongkat yang dianugerahi mukjizat menjadi ular besar menelan semua ular tukang-tukang sihir tersebut.


<=>   Baginda terpaksa melarikan diri bersama-sama para pengikutnya melintasi Laut Merah yang terbelah (dengan pertolongan Allah SWT) sedangkan Fira'un dan bala tentera yang mengekorinya tenggelam di dalam arus laut yang deras itu.


<=>   Asiah, isteri Raja Fira'un (ibu angkat Nabi Musa a.s.) menerima dakwah yang baginda bawa.


<=>   Baginda kuat beribadah,
kurang tidur dan banyak berzikir.



4.   Nabi Isa a.s.


<=>   Baginda tabah menghadapi tohmahan masyarakat kerana dilahirkan (tanpa bapa) oleh ibu baginda, Siti Maryam. Ini semua adalah kudrat dan kehendak Allah SWT.

<=>   Penentangan berterusan daripada kaumnya sendiri.


<=>   Baginda kuat beribadah,
kurang tidur dan banyak berpuasa.


5.   Nabi Nuh a.s.


<=>   Dakwah baginda tidak diterima oleh anak dan isteri baginda sendiri.


<=>   Umur baginda yang melebihi 900 tahun kebanyakkannya digunakan untuk mengajar umat baginda mengesakan Allah.


<=>   Baginda tabah menjalankan usaha dakwah sehinggakan waktu banjir besar melanda kaumnya, baginda masih tetap mengajak isteri dan anak baginda supaya bertaubat dan mentaati perintah Allah SWT. Isteri dan anak baginda akhirnya tenggelam dalam banjir manakala baginda bersama pengikut setia dan binatang selamat belayar di dalam bahtera.


<=>   Baginda kuat beribadah, tidak mudah putus asa dalam usaha dakwah dan menyayangi semua makhluk Allah SWT.



Kesimpulan drpd petikan di atas... Setiap yang hidup akan Mati.. Baginda Rasulullah kehilangan anak, ibu, bapa.. Aku??


Aku perlu tabah & redha ketentuan Allah kerana kehilangan Arwah Hafiz & Arwah Abusman.. Ada insan lain yg memerlukan kamu Azura... 




Sharing & Caring.. Aku dpt info dr bff dlm fesbuk.. 



10 Fakta Menarik Tentang Kelahiran.. Nikmat Pahala & Ganjaran Allah beri kepada kaum wanita .. Syukur Al-Hamdulillah..


1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.

2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.

3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.

4. 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa 2 minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.

9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.

Copyright© LifeFit.my <-- Sila klik utk tips2 berkenaan kehamilan, berpantang dan menyusu



Thursday, February 16, 2012

16/02/2012 ~ Khamis : Selamat Hari Jadi Ayah...

Happy Birthday buat arwah ayah tercinta.. walaupun ayah tiada di dunia ini, kami tetap ingat tarikh2 penting.. Itu yg selalu ayah terapkan selama ni kepada kami adik beradik.. Setiap kali hari jadi keluarga kami, wajib mesej/sms & kalo ada bajet lebih beli kek & makan bersama2 keluarga.. sampai sekarang kami sentiasa amalkan bersama2 untuk megeratkan silaturahim.. 

Al-Fatihah & surah Al-Ikhlas kepada arwah ayah & hadiah untuk ayah di sana...




Masa ni hari terakhir arwah ayah menyambut hari jadi bersama keluarga... 
08/02/2011 : Hari Jadi adik..

ayah meninggalkan kami 14/02/2011


"
"
"
"
"
"
"

14/02/2011 (Pada waktu Islam Hari Maulidul Rasul)
Arwah ayah menghembuskan nafas terakhir di Hospital Kajang akibat Strok

P/S: Sebenarnya banyak lagi gambar arwah ayah di saat2 akhir sebelum menghembuskan nafas terakhir dan juga banyak lagi gambar2 arwah ayah setelah dikapankan.. Cukup la sebagai simpanan kami sekeluarga sahaja & bukan tontonan umum.... Cukupla gambar yg satu ini sebagai sharing bersama.. Sebenarnya aku merindui ayahku... Teringat wajahnya & budi bicara arwah ayah.. Aku sangat2 merinduinya...

Angah akan sentiasa mendoakan kesejahteraan ayah di sana... Insyaallah, angah akan bekalkan ayah di sana.. Doa anak2 soleh/solehah..


Macamana Harta itu dipersoalkan???

Bosan.. Boring.. Tensiii??? Aku dah lama tak mo tensi2 a.k.a. emosional dlm hidup aku.. Tak baik utk kesihatan & otak kita.. (Saya ada sharing 10 otak akan mati jika?? refer la keluaran yg lepas2 k ).. Now, aku sentiasa nak berfikiran positif & proaktif agar aku dapat hidup yg lebih lebih cemerlang disamping insan2 tersayang... Syukur Al-Hamdulillah......




  • I don't trust easily..
    So when i tell u that ' I trust u ', Please don't make me regret it~
    B'coz Trust is like a vase.. Once it's broken, though u can fix it,..

    Example warning from shop : "Once Broken Considered Sold".. So, heart broken?? Whose buy your heart??
    The vase will never be same again~
    Person also will never be same again too.. not same movie Indonesian "Heart".. kui3..

    Solve this problem.. buat derkk jer... banyakkan tawakal & redha dgn ujian Allah swt.. beware every time to come we do it... Be think positive & proactive.. Ya Allah, hope more Ibadah, more Tauhid, more good family in my life... Syukur Al-Hamdulillah.... saya memiliki keluarga yg bahagia... Syukur saya memiliki semua apa yg saya hajati..

    Now, i need struggle finished my studied for my future.. chaiyuk2.... U can do it Zura.. Good Luck to all my friend yg akan convocation on May 2012 to get certificate..

    ..penat jerih.. pengorbanan masa, tinggalkan suami/isteri/son/daughter/family temporary in house, .. Now you have Hasil Pengorbanan tersebut.. Congratulation bff.. Next year maybe i follow uols.. Pray & doa kpd saya ok.. muaahhss:*


    .....................................................................................

Malas dah aku nak dengar macam2 gossip.. tak kisah la yg hangat2.. tak hangat.. suam2 suku ker... whatever laaa.. yg pasti aku tak berminat nak dengar & ambil tahu semua itu.. Jika korang meluahkan, aku rela mendengarnya.. sebagai pengajaran & iktibar utk aku & semua.. Dan kita boleh tahu seseorang itu dengan menilai seseorang itu & tahap mana sesorg itu nya perangai termasuk aku.. Wallahuallam.. coz aku pun bukan manusia yg perfect & sempurna di mata kalian....... Ngumpat pasal aku banyak gak aku dgr.. Ngumpat pasal org lain pun byk gak aku dgr (Tapi, aku xmo amik tahu ok!!).. Tak kisah la.. Adat Dunia.. kui3..... Tapi, malas nak amik tahu.. Biasa la mulut org , susah nak tutup... kata org tua2.. "Yang jahat tu la org nampak jer memanjang, Yang baik tu la susah org nak nampak".. Yg penting, tawaduk & tawakal & Redha ketentuan Allah SWT.. Sudah nasib hidup Masyarakat Melayu memang macam tu.. Tak pernah nak tengok seseorang itu gembira... Macam2 org yg dengki.. perasan.. entah la.. Kalo aku ungkit kan banyak.. Tak kuasa dah aku nak bercerita.. semua kisah lama dah berkubur pun.. nanti org cakap aku ni suka mengaibkan org plak, sedangkan benda yg benar tu susah org nak percaya.. benda yg salah tu jer org nampak.. entah la.. lumrah hidup.. pengajaran utk aku agar berfikiran matured & positive.. huhuuu.. opss.. kerepek merepek plak aku nie.. kui3..

Topik hari ni, Pasal Harta Pusaka.. Terdetik nak sharing pasal ni, coz aku pernah minta pendapat seseorang ini berkaitan isu pasal harta pusaka.. Yg aku pernah tanya seseorg itu, "Macamana aku nak selesaikan?? Macamana adik beradik aku nak selesaikan?? Macamana nak selesaikan apabila makcik2 berebut harta arwah ayah?? Macam2 ni la.. Macam2 itu la".. Tapi, seseorg itu plak menjaja pd semua org & menceritakan mcm2.. " Zura tu pun bukan betul.. bergaduh pasal harta dgn adik beradik & makcik2.. tapi menyibuk hal orang lain".. 


What the hell !!!!!!  T___________T

Apa cter tu??? Sape cari pasal??? Aku just minta pendapat nak selesaikan urusan Pejabat Tanah macamana coz aku xda pengalaman semua itu.. Tapi?? macam T____T  laaaa yg bawak mulut tu.... Nape plak buat cter yg bukan2.. Masyaallah.. Sanggup seseorg tu buat mcm tu.. Menyesal aku cter pasal pergaduhan makcik2 yg rebut kan harta arwah ayah ku  yg tak seberapa.. Aku just luahan kerana aku tak sanggup menanggung semua tu.. Aku tak tau nak selesaikan macamana bersama2 adik beradik ku.. Itula, Ustaz nasihat agar kita perlu hibah siap2 semua harta kita kpd anak2 sekarang b4 apa2 terjadi pada kita... ibarat kan bagi penama waris.. Aku just luahkan kepada seseorang itu, coz aku dah tak tahan dugaan semua itu.. Tapi?? ko mcm T________T..


Takkan aku nak cter semua pd ibuku.. Ibuku lagi kesian, tabah & sentiasa senyum walaupun byk pancaroba di hadapi oleh ibu ku...

.. Tapi, nape la seseorg tu kata aku gaduh dgn adik beradik.. Nauzubillah... Tak sayang mulut btul la... Attention ok!!! Aku dgn adik-beradik, baik2 sahaja.. Kami tak pernah gaduh pasal harta dan kami tak pernah berebut pun pasal harta.. Semua itu dah tersurat & tersirat dalam wasiat yg arwah ayah dah bagi siap2 b4 arwah meninggal.. Dan kami tahu masing2 punyer bahagian.. Kami adik beradik semakin rapat dan sayang dan saling memerlukan di antara satu sama lain... Dan Al-Hamdulillah.. semua dah selesai dengan baik dgn tunjuk ajar yg lebih arif.. terima kasih kepada semua yg membantu...

Tapi, yg rebut2 harta arwah yg plg kecoh... Dan, mereka sudah dapat balasan setimpal dgn perbuatannya kerana makan harta anak2 Yatim.. Kami tidak mendoakannya.. Kami redha.. dan kami just berdoa agar Allah menunjukkan kebenaran & Hikmah... BesarNya kuasa Mu Ya Allah.. Sekejap jer mereka dah mendapat pembalasan.. satu persatu terjadi.. dan tak perlu aku nak cerita.. nanti mengaibkan plak.. Masyaallah.. Memang Hanya pada Mu Ya Allah kami berserah... memang sudah tersurat jika kita makan harta anak2 Yatim, hidup kita tak senang.. Kalo yg mengacau & mengfitnah anak2 yatim macamana plak??? yg kecoh2 pasal perebutan harta, mereka dah dapat setimpal balasan dari Allah.. Masyaallah..Wallahualam

Tapi, aku kagum dengan ibuku tersayang, ibu ku tabah menghadapi semua itu.. Tidak pernah aku berjumpa dengan wanita yg setabah itu...  Ibuku hanya tersenyum mendengar pelbagai omelan.. Sayang ibuku.. Ibu seorang wanita yg kuat & tabah... 

Tapi, aku kecewa dgn seseorang.. Tak perlu aku cakap siapa.. cukup la aku kecewa dengan org itu.. Aku minta pendapat pada dia, tapi kenapa dia buat begitu pada ku.. Sampai hati org itu... Aku sudah hilang hormat pada org itu.. Aku betul2 tak sangka org itu sebegitu.. Sepatutnya org yg byk pengalaman sebegitu, tak perlu memburukkan org lain.. "Kubur kata Mari, Rumah kata Pergi...
ya Allah, kenapa la hina sangat diriku kepada org itu.. Masyaallah.. Tak perlu aku ungkitkan dan memanjangkan cter.. Tapi, just luahan... (berapa kali ulang daaaa zura.. Marah btul saya ni?? kui3)

Kebetulan, hari ini kami sekeluarga telah dapat surat daripada Pejabat Tanah dan kami sudah selesai bicara 2 bulan lepas & sekarang semua sudah hampir selesai.. Dengan kuasa Allah SWT, telah permudahkan urusan kami sekeluarga.. Al-Hamdulillah...


Itu yg tetiba aku nak sharing bersama topik isu Harta Pusaka... Aku tak kisah kekurangan follower blog.. Bagiku terima kasih yg membacanya utk kita sharing bersama agar jadi cemerlang dari semasa ke semasa... Bagi ku blog ini sebagai luahan & sharing.. Bila kita boring, kita boleh baca balik.. dan kita boleh rujuk balik history kita.. Lagi bertambah seronok, aku dapat baca blog rakan2 yg lain.. rasa seronok baca bff pergi bercuti bersama keluarga.. buat investment etc...

Aku nak g bercuti?? Insyaallah, aku & en.suami sepakat after aku abis belajar tahun depan.. Maybe bajet pun dah stabil.. Qari pun dah besar... Insyaallah impian kami tercapai.. kami sekeluarga akan pergi bercuti... Ibu ajak kami sekeluarga pergi umrah bersama2 sekeluarga... Insyaallah if ada Rezeki untuk sampai ke Tanah Suci... Aiyakkk sudah lari topik.. nak cter pasal Harta tercter psal bercuti plak... kui3...

"Sampai hati org itu kata aku ni tak betul, dah bergaduh dgn adik beradik tapi nak tegakkan kebenaran yg lain.. Hidup tak betul tapi suka bergaduh pasal harta.. sok sek sok sek.. " 


Panas telinga aku dengar.. Subahanallah... istigfar banyak2 zura.. Banyak betul dugaan mu Zura.. Aku akan tabah  insyaallah.. Aku dah tak kisah & tak amik kisah dah..... Suka hati kamu laa nak cakap apa.. Aku tak da amik kisah dah.... org yg mengata tu tidak tahu kebenaran sebenarnya.. Biarla dia dengan bayang2 dia sendiri... dan biarla aku dengan bayang2 aku sendiri juga... aikk.. tak settle lagi?? hehehehe... tutup buku cter yg tak best... kui3...


jom kita sharing pasal Harta Pusaka...
http://imaen.blogdrive.com/archive/157.html



sebab tuu kekawan.. aku pesan diri aku sendiri.. aku pesan kpd korang semua.. kalo laa korang ada tanah.. yang tanah tuu.. satu geran kongsi reramai.. aku syorrrrkan sangat.. korang kasi urus tanah tuu..
Kalo korang nak buat duit.. korang bole upgrade tanah tuu.. kan untung buat macam tuu.. pastu korang bole pajak.. bole cagar.. bole buat loan kat bank..
Kalo korang tak minat tanah tuu.. korang bole jual jee tanah tuu.. sekurang-kurangnya.. korang bole dapat duit.. pastu ada gak orang Melayu lain.. yang bole dapat manfaat dari tanah tuu.. kan tuuu jauh lebih baik berbanding gaduh-gaduh pasal tanah.. Kita perlu manfaat kan tanah tu, takut nanti di soal di Padang Masyar nanti...

Apa pun.. jom kita pesan-pesan pasal tanah tanih nii kekawan.. kita pesan kat mak bapak kita.. kita pesan kat mak pak mertua kita.. kita share kat kekawan FACEBOOK kita.. kalo mereka ada tanah.. pastikan mereka ada geran individu.. tak mau lagi.. satu geran.. ramai tuan..
Percaya laa.. ngan sikit usaha kita hari nii.. akan cemerlang generasi kita akan datang.. percaya laa..
Jom kita renung-renungkan

"
"
"
"
"
"
"

JOM KITA SHARING.. Petikan ni aku taip dari buku Dato' Ismail Kamus & Mohd Azrul Azlen Ab. Hamid

BUKU keluaran Telaga Biru.. (Mohon sharIng bersama)


INDAHNYA HIDUP BERSYARIAT


HUKUM WASIAT... (PAGE 210-211)

MAKNA WASIAT
Dari Segi Bahasa : Wasiat bermaksud sambung.

Dari Segi Syarak : Menurut syarak wasiat ialah menyedekahkan hak milik harta yang dilaksanakan selepas kematian. Ini bererti penerima wasiat akan menerima harta yang diwasiatkan oleh pewasiat selepas kematiannya.


Pernyataan tentang wasiat ini telah dirakamkan dalam kita suci Al-Quran :

... Maksudnya : Kamu diwajibkan apabila seseorang dari kamu hampir mati, jika ia ada meninggalkan harta, (hendaklah ia) membuat wasiat untuk ibu bapa dan kaum kerabat dengan cara yang baik (menurut peraturan agama), sebagai suatu kewajipan atas orang-orang yang bertakwa. (Surah al-Baqarah:180)...

... Maksudnya : (Pembahagian itu) ialah sesudah diselesaikan wasiat oleh si mati dan sesudah dibayarkan hutangnya. (Surah al-Nisa':11)...

... Maksudnya : Wahai orang yang beriman! Apabila salah seorang di antara kamu hampir mati, sedang dia akan berwasiat, maka hendaklah wasiatnya itu disaksikan oleh dua orang yang adil antara kamu. (Surah al-Ma'idah:106)...


Rasulullah SAW bersabda :


... Maksudnya : "Seorang Muslim yang mempunyai sesuatu yang boleh diwasiatkan tidak sepatutnya tidur selama dua malam berturut-turut melainkan dia menulis wasiatnya di sisinya."...



Antara hukum-hukum yang berkaitan dengan wasiat adalah seperti berikut :


1. WAJIB

<=>   Hukum Wasiat akan menjadi WAJIB sekiranya terdapat tanggungjawab syar'i yang perlu dilaksanakan kepada Allah SWT seperti Zakat dan Haji dan seseorang itu bimbang sekiranya dia tidak mewasiatkan hartanya itu ia akan kehabisan.

2. HARAM

<=>   Hukum Wasiat akan menjadi HARAM sekiranya dia mewasiatkan benda-benda yang haram seperti arak. Selain itu juga, mewasiatkan perkara-perkara yang bertujuan menyusahkan waris-waris dan menghalang mereka daripada menerima bahagian yang ditetapkan oleh syarak, hukumnya juga adalah HARAM.

3. HARUS

<=>   Wasiat akan menjadi HARUS apabila ianya ditujukan kepada rakan-rakan atau orang kaya (mereka ini tidak tergolong daripada golongan orang yang berilmu dan soleh) dengan niat untuk mengeratkan hubungan silaturahim dengan mereka.

4. MAKRUH

<=>   Wasiat akan menjadi MAKRUH sekiranya pewasiat ialah seorang yang kurang berada dan penerima wasiat merupakan mereka yang miskin dan amat memerlukan harta. Selain itu juga, wasiat juga akan menjadi MAKRUH sekiranya diwasiatkan kepada orang yang fasiq dan berkemungkinan besar akan melakukan kejahatan dengan menggunakan harta yang diwasiatkan kepadanya.



HIKMAH WASIAT
1.   Pewasiat akan mendapat ganjaran yang besar daripada Allah SWT.
2.   Wasiat dapat menyumbang kepada kepentingan masyarakat antaranya pembinaan hospital, masjid, sekolah, perpustakaan, dan sebagainya.
3.   Wasiat merupakan satu sistem takaful sosial dan ekonomi dalam Islam.

.. Kita yg masih hidup kena la sentiasa ingat akan kematian.. walaupun kita ni sentiasa leka dgn alam duniawi yg mempesonakan... untuk pengajaran kita semua dan diri ku juga.. Insyaallah...



Kami semua mengucapkan Takziah kepada keluarga cik Jak kerana kehilangan orang yg dicintai... Kami dah lama memaafkan kamu semua..

- yang singkat itu WAKTU
- yang menipu itu DUNIA
- yang dekat itu KEMATIAN
- yang besar itu HAWA NAFSU
- yang berat itu AMANAH
- yang mudah itu berbuat DOSA
- yang susah itu SABAR
- yang sering lupa itu BERSYUKUR
- yang mendorong ke NERAKA itu LIDAH
- yang berharga itu IMAN
- yang di tunggu ALLAH itu TAUBAT ~royal class~


Wednesday, February 15, 2012

Beware dengan susu baby... Please beware.... huh! need becareful when buy powder.

I can't believe mead johnson is really doing this until i discover the truth. They never bother about our baby health at all. When they know the enfamil is dangerous to baby health but still send to asian country to sell. I really dissappointed n might take legal action on it.

they are collected all the recycle tin & re-do it the fake milk powder...  they really don't care about the children at all. the milk powder is not cheap oh... Aiyakkk.. Kena cheat, pay original price but get pirated goods




sharing photo by Velena Lee...

dulu ada kuar berita, enfamil adalah merbahaya kepada kesihatan bayi tetapi masih menghantar ke negara asia untuk menjual... xtaula kebenaran skrg ni... Just cuma terkejut gak, enfalac yg mahal tu just cover jer yg enfamil lama.. better kena beli susu dlm packet kot skrg ni.. huhuu


Bayangkan tin lama Enfamil yg mengandung bahan beracun yg berbahaya kepada baby tu... Then syarikat M just letak label sticker Enfalac.. Bayangkan Enfalac kan mahal harga dia... Tapi tengok hasil dia??? Teruk nya... Nak untung sangat, tapi merbahaya kpd anak2 kita.. 


Please beware uols.....

better beli packaging susu drpd beli barangan tin... All items kena check dulu b4 expired @ tiruan/pirates..