Nuffnang Ads

UTM Note For Sharing

Jom kawan2 kita continue study untuk membantu kita lebih maju ke hadapan.. Insyaallah... kata orang biarla belajar tinggi hingga sampai ke Negara China.. Tapi, bagiku selagi kita hidup, elokla kita belajar mengejar ilmu pengetahuan.. Tak kisah ilmu apa.. Yang penting bermanfaat dan patuh Ajaran Allah SWT...

Bukan untuk aku membanggakan diri.. Tapi untuk kita berkongsi cerita bersama.. nama pun sharing n caring.. tak gitu?? hehehee..

Korang nak tau cter, Nape membuatkan aku semangat nak sambung buat part time degree??? 

.. cter dia macam ni.. dulu abis diploma, dah malas dah nak sambung degree.. almaklum pegang duit banyak keja di site.. zaman 2003-2005 time tu dapat gaji Assistant Engineer RM1600 tiap2 bulan tu dikira banyak kan.. banyakk tu Al-Hamdulillah... biasalah, masa study xdapat pegang duit banyak... bila dah keja, pegang plak duit sendiri... memang joli abis la dapat gaji.. almaklum bujang tak pk apa.. Dulu keja, bos selalu bagi tiket Free Theme Park Genting.. memang aku selalu menjoli diri kat atas bukit tu dengan kawan2 opismate @ classmate.. itu cter dulu zaman bujang... 

Start berazam nak beli kereta sendiri.. baru la ada la peningkatan sket bajetku... so, buku akaun, ibu aku pegang.. tiap2 bulan RM1000 mesti pass kat ibuku untuk simpan dalam ASB... sampai duit cukup duit muka RM6k... Alhamdulillah, dapat keluar kereta pertamaku.. Proton Wira 1.5.. ikutkan masa tu nak amik Myvi.. masa tu Myvi baru keluar, nak tunggu, paling awal 7 bulan, tapi aku nak pakai keta sekarang... Macamana tu?? so, terima la seadanya kereta di depan mata.. hehehee.. Tapi, syukur kereta tu la yg banyak membantu.. masa nak tradein, rasa sedih sangat nak jual.. susah senang bersama selama 6 tahun.. Kami trade in pun sebab nak pakai MPV yang boleh bila balik kampung, blh sumbat banyak barang.. wira tu bonet mmg luas, tapi lowed.. asik cecah bumper jer.. berdegang jer bunyi.. Then tukar Perodua Alza.. cukupla kami sekeluarga.. xperlu membazir beli keta hebat2.. Ada rezeki lebih, bolehla kita berkongsi bersama... :)

then, nape aku nak study??? sebab aku jelezzz tengok adik2 aku semua sambung degree.. mana boleh aku xda.. tercabar keegoan seorang kakak.. hahahaaa... tp adik2 aku awal abis dari aku.. yo la.. part time degree ni kan 5 tahun.. class sabtu & ahad jer.... mana boleh 3 tahun mcm adik aku..huhuhuuu...

then, nape alasan aku sambung belajar?? aku tak tau mana gaji aku pergi hala tuju... tengah bulan jer abis... macam air jer duit ni kan..

Pesanan aku; Part Time study ni banyak pakai duit.. setiap semester, kena spend RM2K-3K (termasuk minyak keta/makan/buku).. tapi, korang boleh apply JPA Scholarship, PTPTN, KWSP... aku dah semester 5 baru nak apply JPA, memang la tak layak.. korang kalo nak apply jpa, sem 1 dah start apply ok.. bayar 25% jer xsalah aku... korang cek balik la.. aku pun dpt info drp classmate yg dapat JPA scholar...

Syukur Al-hamdullillah.. suami & keluarga banyak membantu... :)

Nape aku tak amik fulltime??? kenapa??? sebab aku malas buat fulltime nak mengadap buku hari2.. hahahaa... lagi satu alasan, disebabkan aku kan beli keta, so, nanti dapat gaji separuh jer (government staff), duit abis bayar keta.. then duit belanja nak makan apa?? makan pasir... huhuuu.. itula pengorbanan aku & keluarga..

Masa bujang, ibu, ayah, adik beradik, pakwe (kini hubby) yg banyak membantu... bila dah kawen semua banyak membantu... terima kasih banyak kepada ibuku & suamiku yg banyak menjaga Qari ketika aku pergi kelas weekend & membantuku dari segi kewangan... nampak tak?? xda life kan... itu yg aku cakap, Mental kena kuattttt.. ko telan air liuq jer kalo kawan ko ajak g kenduri kahwin.. yg pasti, nak ponteng class tengok2 ada test... xke melepas nak meniru kawan2... kalo buat test sorang2, mati kutu buat sorang2.. huhuuu.. korang macam tak biasa buat titu meniru ni (jangan ikut aku tau.. lakukan dengan jujur dan ikhlas... T_____________T )

Tapi, aku bersyukur suamiku sentiasa beri nasihat.. teruskan belajar.. abiskan study.. jangan berhenti & berputus asa.. suamiku selalu berpesan padaku, aku sentiasa ingat kata2 hubby.. "Belajar ni ASET bukan Liabiliti macam kereta... nanti kita naik pangkat dapat balik pulangannya.. Insyaallah...

okla.. dah melalut plak.. jom kita tgk silibus kalo korang nak buat Part Time study di UTMSpace.. Under Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor Bharu... class plak bersepah2 ok...

Selama aku belajar, ada class kat Utm Kampus KL, Yayasan Selangor Kampung Baru, UIA Gombak, KLMU college dan terkini kat UTM Space Jalan Ampang kat sebelah Ampang Park tu... memang lagi la abis duit aku menshopping diri... hahaaa.. Jangan marah hubby... kui3


Info For Nota Sharing.. Refer pada Label :  UTM Space Part Time Degree... Aku akan hapdet dari masa ke semasa.. Insyaallah...

ini sebagai rujukan pengalaman diriku.. Selamat Maju Jaya dan semoga mental & kewangan mencukupi... Silibus Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Awam (SAW)

Semester 1                                           
1)   SSE 1793   -  Persamaan Terbitan
2)   SAB 2912  -  Olahan Air
3)   SAB 2112  -  Bahan Kejuruteraan Awam
4)   SAB 2223  -  Mekanik Bahan & Struktur

Semester 2
1)   SSE 1893   -  Matematik Kejuruteraan
2)   SAB 2513  -  Hidraulik
3)   SAB 2712  -  Geologi & Mekanik Batuan
4)   SAB 2922  -  Kejuruteraan Air Sisa

Semester 3
1)   SAB 2722  -  Geoteknik 1
2)   SSE 2193  -  Statistik Kejuruteraan
3)   SAB 2032  -  Sistem Mekanikal & Elektrikal
4)   SAB 3413  -  Aturancangan Komputer

Semester 4
1)   SAB 3112  -  Kontrak & Taksiran
2)   SSE 2393   -  Kaedah Berangka
3)   SAB 2832  -  Kejuruteraan Jalan Raya
4)   SAB 3243  -  Teori Struktur

Semester 5
1)   SAB 3353  -  Rekabentuk Konkrit Tetulang I
2)   SAB 3712  -  Geoteknik II
3)   SAB 3122  -  Teknologi Pembinaan
4)   SAB 3813  -  Hidrologi

Semester 6
1)   SAB 3233  -  Rekabentuk Struktur Keluli & Kayu
2)   SAB 3842  -  Kejuruteraan Lalulintas
3)   SHD 3412  -  Keusahawanan
4)   SAB 4223  -  Analisis Struktur

Semester 7
1)   SAB 4012  -  Projek Amalan Profesional
2)   SAB 4913  -  Pengurusan Alam Sekitar
3)   SAB 4333  -  Rekabentuk Konkrit Tetulang II
4)   SAB 4412  -  Sistem Maklumat Kejuruteraan Awam

Semester 8
1)   SAB 4113  -  Pengurusan Projek & Pembinaan
2)   SAB 4022  -  Kaedah Penyelidikan & Pra Projek
3)   SAB 4223  -  Struktur Luar Pantai (Elektif)
4)   SAB 4713  -  Rekabentuk Kejuruteraan Geoteknik (Elektif)

Semester 9
1)   SAB 4034  -  Projek Sarjana Muda
2)   
3)   
4)   

Kalo no belakang 2 maknanya 2 kredit, kalo 3 maknanya 3 kredit, kalo 4 maknanya 4 kredit  dan seterusnya...
Elektif : sebagai pilihan...

17 comments:

  1. salam sis, boleh saya tahu berapa banyak utm boleh transfer kredit dan berapa banyak yuran pengajian yang kita kena bayar setiap sem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. Akak dulu transfer kredit 25 kredit dik.. Setahu akak sekarang, kalo Diploma Politeknik -21 kredit @ Diploma UTM -25kredit

      Delete
  2. salam sis,,,nak tye..pjj utm space tu untuk yg hujung minggu je ke? monday to friday after opis hour ada ke? then,if yg bekerja sbtu halfday tu still bleh amik pjj ke sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. yup pjj utm class weekend jer sabtu ahad... kalo after opiz hour uitm ada offer..
      kelas pjj utm, sabtu kelas start kul 2 petang.. ahad plak start 8.30 pagi

      Delete
  3. sy nie minat nk part time study..tp keje plak x menentu..lagi pn jauh dr utm space...boleh skip x kelas..just blaja kt rumah je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena wajib dtg class.. ada 80% kedatangan... try sis survey open U boleh kot

      Delete
  4. Salam. Klu sy dip dari kptm & nak sambung part time deg kat utm, still boleh transfer kredit ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.. boleh sis... dia akan tgk silibus subjek yg kita amik.. nanti try tanya kaunter space :)

      Delete
  5. Salam kak . Nak tanya , kalau amek PJJ Kejuruteraan Awam ni ada cuti semester tak ? Kalau ada biasa berapa lama ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis.. ada.. tapi tgk semester yg dioffer dlm space utm tu... tapi selalunya xlama dlm sebulan jer cuti...try sis check calendar dlm website spaceutm... :)

      Delete
  6. Salam kak.. Bole pm wechat atau fb x? Nk tny lebih lanjut tentang syllabus.. Bru ditawarkan.. Masok study tgh bulan 2 ni..

    ReplyDelete
  7. Salam.. Bole x nk tny petsonal tentang syllabus?? Sy baru ditawarkan tok civil engineering punya kos... Tgh bulan 2 ni masok bljr.. Byk bnd nk tny.. Klu ade wechat or fb yg sng contact.. Tq

    ReplyDelete
  8. Salam,
    nak tanya, bayaran dia kira per credit ke camner? sebab sy ad terlihat yang kena bayar 150/Credit hours. Banyak tu. Ke dia kira per Sem?

    ReplyDelete
  9. Salam...utm ni bagus ke..sebab dengar cite x brapa nak bagus banding dgn oum ...ni yg saya dengar la...pastu boleh tanya ia diiktirag mqa x

    ReplyDelete
  10. Salam...utm ni bagus ke..sebab dengar cite x brapa nak bagus banding dgn oum ...ni yg saya dengar la...pastu boleh tanya ia diiktirag mqa x

    ReplyDelete
  11. SALAM SIS,
    KALO NAK DAPAT NOTA ONLINE MCM MANA

    ReplyDelete
  12. hi kak..nak tanye kalau sub tu x offer pada sem tu maksudnya kite kena extend ke?

    ReplyDelete

Tq sharing & caring with Web Blog fizura512.blogspot.com. Pihak penulis tidak bertanggungjawab atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang disediakan melalui laman web ini. Sila beri komen anda.. Mama Abqariz sedia menerima nya & membalasnya.. Sayang uols.. uiiittttt.. :D