Nuffnang Ads

Monday, January 30, 2012

30/01/2009 ~ 30/01/2012 - 3 Years

Selamat Hari Jadi Kepada Muhammad Abqariz Zaem yg tersayang.. Dah 3 tahun anak Ma.. Macam baru semalam Ma melahirkanmu nak... Ma sangat sayang padamu nak.. Ma & Abah akan sentiasa beri yg terbaik kepada mu nak... Terima Kasih Ya Allah dan aku bersyukur kepada Mu Ya Allah, kerana memberi ku peluang menjadi seorang  ibu kepada anak2 ku.. Walaupun arwah Hafiz sudah tiada (adik Qari).. itu semua dugaan ku sebagai hamba Allah.. 

Ibu sentiasa berdoa agar anak2 ku sentiasa dimurahi rezeki, panjang umur, menjadi anak2 yg soleh & solehah, sentiasa sihat waalfiat, jauhi dari malapetaka, menjadi anak yg pintar, menjadi anak yg rajin belajar, sentiasa hormat pada orang tua dan tercapai segala cita-cita yg diidamkan.. Insyaallah.. Allah akan sentiasa makbulkan.. Ma sentiasa berdoa yang terbaik untuk mu nak...  


Minta maaf la anak ku sayang, Ma & Abah hanya beli kek 5 slices Kek & KFC jer..  Lagipun Bajet Abah & Ma dah lari buat awning umah... huhuuu.. Tahun ni kita sambut family jer sayang.. Aunty Yan masih dalam pantang.. Ada rezeki lebih, kita ajak kawan2 Qari meraikannya sekali yek sayang.. muaahhhss:-*


Aunty Yan (adik aku) cter kat aku.. Adikku tanya Qari: "Ma & Abah bagi hadiah Hari Jadi Qari, hadiah apa??".. Qari jawab "Ma bagi KFC, Abah bagi Kek".. Pandai plak Qari mengadu.. kui3.. sekarang ni tak boleh nak seksi2, t abis semua Qari bagitau kat orang.. hahaha:D auuwwww.... malu aku.. kui3..



Muka happy Birthday Boy...


 Qari & Abah.. Seiras tak kami ??? :)



Amik 5 slices.. tak boleh amik sebijik.. 
T xda sape nak abiskan.. & beli asing2 boleh makan byk flavour.. :P




 Suka sangat makan cheezy Wedges...

Alamak?? Hadiah Birthday Boy tak beli lagi?? Apa kata Ma & Abah share sama2 kita beli buku2 & peralatan alatulis kepada Qari coz Ma dapat Baucar 1 malaysia RM200.. Rabu ni cuti wilayah (01/02/2012), kita g POPULAR / MPH Bookshop yek sayang... save lg duit ma & abah.. kui3... Budak kecik tak boleh belanja besar2.. 



 RM 200
yihaa.. aku pun dapat gak baucar 1 Malaysia:)

Sunday, January 29, 2012

Aktiviti Weekend Memasang Awning umah..

Pagi Sabtu tu, Mazli (jiran kami) pun datang utk memasang awning.. Dia memang ada skill pantry-memantry ni.. Aku tgk hasil pintu Grill umah dia, aku dah tau, dia ni hebat.. memang cantik sangat hasil tangan dia (dari pandangan aku la..) ... Sekali Mazli ni offer kat kami utk buat awning umah kami.. syukur sangat la.. coz dia bg harga offer yg murah.. berbaloi... cantik.. siap ada ukiran2.. (bunga2an, daun2, buah2an.. itu kami pilih sendiri, en.Mazli ni bawa kami pegi kilang jual barang2 tu semua)..

kalo order kat kontraktor len, tentu dah cecah 5500++ (utk awning mcm kami la, kalo material polycarbonate X2).. kompom laa.. coz aku & en.suami dah pernah tanya... tapi dgn jiran kami yg baik & sentiasa tersenyum ni.. ehem2.. rahsia la... Kalo nak buat, kena runding tuan empunya badan la..

En.Mazli ni keja weekdays macam opiz hour gak.. as Senior Technical Assistant Denso Factory.. So, dia memang terror dalam mechanical coz ada Diploma Mechanical Engineering.. hehee.. Nampaknya aku promote hasil tangan jiran nie.. kui3 :P

Dipanjang citer, weekend jer En.Mazli ni la org yg plg sibuk buat pantry memantry ni (part time)... akhirnya, kami nyer ukiran awning siap.. mai tgk hasil dia... Silap ibu aku dah buat awal.. Mahal plak tu kena ketuk.. xcantik kontraktor yg buat kat umah ibu aku.. So, aku cadang utk ibu ku tambah ukiran bunga Rose bagi nmpk cantik dari pandangan hadapan umah...  AKu & en.suami sepakat Ukiran hadapan Buah Anggur.. Coz aku suka air Ribena & Blackcurrant.. kui3... kebetulan en.suami suka kaler purple.. =) Lagi satu, nape aku suka buah anggur nyer ukiran???.. coz aku tengok display kat dalam kilang yg jual bunga2/daun2 steel ni...


 


 
Cantik kan??? Ni belum cat lagi, kalo cat.. makkk aiii cantik sungguh.. :D




Qari kata "Kalo dah pasang bumbung, boleh men basikal kat luar yek Ma"... Abis la anak aku tuntut nak men basikal ari2.. aku bukan xmo bagi men basikal kat luar.. kat luar tu panas.. jalan TAR.. luka lutut kaki nanti.. sape yg risau??? maa juga yg risau Qari nangis.. huhuu

Bila dah pasang awning ni, mudah sket la Qari nak men.. Tile porch lembut.. kalo jatuh tak sakit..

Jom Sharing hasil tangan jiran kami yg suka tersenyum.. (Muka dia mcm lecturer Politeknik Shah Alam)..

Abang cayang jd model jap.. Ukiran di umah kami..


"
"
"
"
"
"
"

28/01/2012 (Sabtu)


..Pandangan Hadapan umah kami..
Kiri : umah ibu ku                    Kanan : umah jiran

Barang2 yg digunakan utk pantry-memantry




Awning Sisi



  
cantik kan jiran aku buat :)














  En.Suami turut membantu..



 Qari as a planning.. Tutut membantu.. kui3










 Adik Bujang ku pun turut membantu..

 Hari nak ujan la plak.. huhuu...:(

to be continue tomorrow...

"
"
"
"
"
"
"

29/01/12 (Ahad)



 cerah pagi Ahad..



Al-Hamdulillah.. siap juga akhirnya.. Lupa nak tangkap gmbr Awning siap sepenuhnya... T aku edit upload lain k.. Terima kasih... sori la.. jangan boring tau.. sayang awak semua.. muaahhss:-*

Wednesday, January 18, 2012

Bali, Indonesia

sebelum cter pasal Bali.. Aku nak cter sket adat Budaya Indonesia... Petikan ni aku share dari

Share : file:///C:/Users/Public/Pictures/Blog/cuti2%20family/Bali%20Indon/Tari%20Kecak%20-%20Seni%20Tari%20dari%20Bali%20Budaya%20Indonesia%20%20%20RidwanAZ.com.htm

Tari Kecak – Seni Tari dari Bali Budaya Indonesia



Tari kecak atau Seni tari Kecak merupakan sebuah seni tari yang berasal dari Bali Indonesia, Seni Tari Kecak ini dipertunjukkan oleh banyak [puluhan atau lebih] para penari laki-laki yang duduk berbaris melingkar dan dengan irama tertentu dan sambil menyerukan “cak” serta mengangkat kedua lengan. Para penari yang duduk melingkar tersebut mengenakan kain kotak-kotak seperti papan catur melingkari pinggang mereka. 

Selain para penari itu, ada pula para penari lain yang memerankan tokoh-tokoh Ramayana seperti Rama, Shinta, Rahwana, Hanoman, dan Sugriwa.
Tari Kecak menggambarkan kisah Ramayana saat barisan kera membantu Rama melawan Rahwana. Namun demikian, Kecak berasal dari ritual sanghyang, yaitu tradisi tarian yang penarinya akan berada pada kondisi tidak sadar, melakukan komunikasi dengan Tuhan atau roh para leluhur dan kemudian menyampaikan harapan-harapannya kepada masyarakat.
Berdasarkan referensi dari wikipedia, meskipun Tari kecak ini seni tari Khas Bali, tapi tari kecak ini diciptakan bersama dengan seniman luar negeri, iya adalah Walter Spies yaitu pelukis dari Jerman. Sekitar tahun 1930-an Wayan Limbak bekerja sama dengan pelukis Jerman Walter Spies menciptakan tari Kecak berdasarkan tradisi Sanghyang dan bagian-bagian kisah Ramayana. Wayan Limbak mempopulerkan tari ini saat berkeliling dunia bersama rombongan penari Bali-nya.
"
"
"
"
"
"


"

"

ok.. xtau aku nak gambar kan.. Tapi best la g Bali ni.. Bali ni best laut dia la.. yg banyak berbogel lagi byk la.. Itu yg seronok mata memandang dok sana tu.. kui3.. Yg aku kelakarkan, masa nak g honeymoon awal2 kawen dulu, en.suami cakap nak g Kota Kinabalu, Sabah @ Bali, Indonesia.. Awalnya aku nak g Bali, then en.suami siap cakap.. "Takkan nak buat anak kat tempat Hindu..".. hahahaa... hilang mood la plak.. apa daaa... huhuuu.. Bermalam di Kuta Beach Bali



 naughty monkey yg curik spek mata abg ipar..





cantiknya ciptaan Allah SWT..



mengenakan kain kotak2...





 Beribu2 orang menyaksikan persembahan Seni Tari dari Bali Budaya Indobesia


 Gunung Berapi Kintamani, Bali.. very amazing..





 Pasangan Kekasih yg tidak dapat dipisahkan..