Nuffnang Ads

Tuesday, August 23, 2011

kuih Raya 2011..

uiiittttt... Next week dah raya.. Rasa mcm semangat nak buat kuih raya thn ni.. Bahan2 nak buat kuih semua dah beli pada 20 Ogos (Sabtu) di kedai kek dkt Semenyih Central.. Cadang thn ni, nak buat 3 jenis kuih raya..  Cadangan : Kuih Cornflakes Madu, Chocolate Oat & Apple Butter Cookies.. Bakat terpendam la katakan.. Perasan kan aku?? hahaaa:D


Aku tetiba suggest kat en.suami yg diri ku ini mau buat kuih raya sendiri utk Raya 2011.. Al-maklum thn lepas, xdpt menunaikan hajat tu, coz pregnant & masa tu Qari kecik lagi... Tahun lepas kuih tunjuk jer semua.. heheheee:D


.. Now, Qari pun dah besar.. boleh tolong aku sekali... Nampaknya tolong kemas apa yg patut kot.. Mama buli Qari jap.. hehehee:D


.. Tapi, kuih raya blum buat lagi.. huhuuu.. Qari demam coz penat sgt Qari ikut Mama & Abah g Perfect Living, PWTC pada 21 Ogos (Ahad) baru2 nie.. Tgk decorative umah.. Biasa la KL ni cuaca panas & hujan tetiba.. malam tu panas plak badan Qari.. Sian anak Ma demam.. 


Qari kena cepat baik demam yek sayang, boleh tolong Ma kat dapur.. tak seronok kalo Qari tak kaco Ma.. Ma suka Qari kaco Ma buat keja coz rasa bahagia sgt coz anak Ma makin bijak menyakat Ma..


Thn ni tetiba rajin nak buat kuih raya, hehehehee... Insyaallah this weekend sempat buat lg.. Qari pun dah beransur okay demam.. Terima Kasih pada ibu tercinta @ nenek Qari yg letih menjaga Qari ketika diri ku g keja.. Jasa ibu tak ternilai kasihnya pada cucu kesayangan.. 


* T bila dah buat kuih, baru aku upload gmbr k :)



Friday, August 19, 2011

Cap Suit SKIVA.. memang berkesan dlm jangka masa sekejap..

Assalamu'alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh..

uiiittttt...  Sedar tak sedar.. hari ni dah masuk puasa yang ke 19  yer kita.. Cepatnya masa berlalu.. Rasa cam semalam jer baru pengumuman puasa kan ???.. Rasa mcm sekejap jer operasi aku di bulan puasa ni.. Selain menambahkan ibadah di bulan Ramadhan.. sambil berdiet sekali.. 

.. Syukur Al-Hamdulillah di bulan Ramadhan, berat ku dah turun 4kg.. yg plg penting, perut yg buncit ku ini dpt kempis dgn secepat mungkin.. Insyaallah... 

.. Terima Kasih kepada en.suami tercinta kerana menghadiahkan aku cap suit untuk aku kuruskan badan dgn secepat mungkin..

Pelbagai cara dah aku lalui.. Agaknya lambat turun berat ku coz aku tak menyusu budak kott.. dulu masa anak 1st, cepat jer badan aku turun.. huhuuu:P
.. Berbekalkan azam & nasihat en.suami yg sanggup belikan apa sahaja utk aku.. Terima Kasih sayang.. Syg sentiasa menghargai pengorbananmu .. muaahhss:-*

.. Yg kelakarnya, pelbagai cara exercise macam2 ada.. tikar menari la.. g bersenam kat taman la.. panjat bukit Broga la.. pakai corset..gerdil la.. tapi perut ni tetap tak mau kempis.. makin buncit ada laaa.. Aku mesti tekad utk berdiet..




Akhirnya cap suit SKIVA ni sahaja yg dapat membantu aku utk melangsingkan diri ku ini.. Langsing ker??? ahakss perasan plak aku ni.. heheee:D

Dah survey mcm2 dah.. Nak beli Beautiful Hai-O sampai RM2k.. xperlu la membazir duit sampai RM2k.. bek duit tu aku buat deposit kereta baru jer.. Tgk cosway..sendayu tinggi.. semua harga RM1k ke atas... aku bukannya kaya nak beli harga yg mahal tu.. huhuuu:P Sori k kalo luahan ku ini membuatkan korang terasa.. jangan saman menyaman plak.. ini just pendapat pengguna..

Aku n en.suami ada terdengar di Hot FM berkenaan Cap Suit SKIVA.. time jalan2 bersama suami tercinta & anak tersayang.. sajer jer survey2.. akhirnya jumpa.. Ada 2 produk.. satu harga RM399 dan satu lagi RM699.. Di bulan puasa ni ada offer 20%.. 

So aku try la di fitting room.. En.suami terus cakap.. "Ambil la, abg belikan, yg penting sayang mesti disiplin kan diri.. jangan asik cakap perut buncit, tapi xnak usaha".. Alamak dah terkena batang hidung sendiri.. Maknanya en.suami nak aku kurus & sentiasa cantik... mestila kita akan berasa bangga jika pasangan kita cantik bergaya.. hehehee:P

.. Akhirnya Al-Hamdulillah.. Berkat kesabaran & kesungguhanku, aku dapat mengurangkan aktiviti yg xsihat.. Aktiviti gossip dpt dikurangkan.. xmau la cakap lebih2 takut org lain terasa.. Di bulan puasa ni perlu la cakap yg elok2 untuk menambahkan pahala ku di bulan yg mulia ini dengan menambahkan pelbagai ibadah.. opsss tersasar cter sebenar plak.. hehehee:D

.. Yang paling mustahak, akhirnya pinggang ku dah turun 2 inchi.. Berkat kesabaran ku akhirnya berbaloi, aku dapat pakai kebaya pendek (baju ni masa aku sebelum mengandung anak pertama.. badan ala2 anak2 dara la kiranya.. ahhaaa:D ) ...Syukur Al-Hamdulillah.. yg plg best.. aku dapat pakai baju aku zaman dok sekolah teknik dulu.. percaya tak??? hahaaa:D

Bila difikirkan balik, teringat plak pada promotor SKIVA yg jual capsuit ni pada ku dulu.. Sampai promoter kat SKIVA tu asyik cakap "Abang sayang awak".. En.suami pun cakap "Sape tak sayang isteri.. mesti la nak isteri cantik selalu".. hehehee... kembang plak aku.. Itu maknanya aku kena disiplin kan diri utk mencantikkan utk suami dan utk diri aku sendiri juga.. banyak baju dlm almari yg cantik2 & masih elok xboleh pakai.. Rugi.. takkan baju tu nak bagi kat orang .. baju elok lagi.. Tekad..Tekad.. Usaha keras.. chaiuyuk2.. Now berat aku dah turun 4kg.. Macam xcaya jer... dalam 1week tau...

Yang kelakarnya, semalam aku try pakai baju kurung moden yg ditempah kpd rakan opiz, baju tu mcm dah longgar.. Dah kurus ker aku?? @ baju tu makin besar.. xmungkin baju kurung boleh makin besar..

Tak puas hati lagi... Pagi ni aku pun try pakai baju kebaya pendek dan kakak opiz ada tegur aku dah kurus.. so, pecah tembelang aku.. Aku pun bg tips yg aku guna cap suit SKIVA ni.. memang berkesan... 

Bukan la membangga diri dah kurus, walaupun kat opiz aku ni ramai yg kurus2 & cantik2 belaka.. Tapi sebagai  panduan yg aku akhirnya berjaya kurus dalam 1week jer dgn sekejap jer.. kalo ikutkan nak beli after raya, tapi promoter SKIVA tu kata better bulan puasa.. sebab kita xmakan.. kalo lepas raya, takut saiz kita lagi besar.. memerlukan masa yg lama nak kurus balik.. jaminan dia menggunakan produk ini akan amik masa kurus 3 bulan ajer.. Tapi hasilnyaa??? 1 week jer.. memang berkesan.. Syukur Al-Hamdulillah :) 

.. Anda pun boleh cuba.. dan kesannya memang cepat.. bila pakai time bulan puasa.. Mengurangkan pemakanan kita.. bila berbuka puasa, nafsu nak makan mmg banyak.. tapi bila nak makan, jadi kenyang coz ada massage tekan perut kita & memberi sokongan pada tulang belakang bahu kita.. Walaupun ku bersahur, tidak memakai capsuit ni, tapi selera untuk makan hanya jumlah yg sedikit.. En.suami risau padaku.. Setiap malam sebelum tido, aku akan makan madu sebagai pemberi tenaga & awet muda.. hehehee:P

Nak kata aku sakit?? Al-Hamdulillah aku sihat... Time sahur aku makan macam biasa tanpa memerlukan pakai capsuit tu.. just waktu harian di opiz jer pakai capsuit,.. Di umah aku freedom.. just pakai baju biasa sajer... xperlu nak bekung2 dah.. 

Sekarang aku dah rasa selesa memakainya.. Cadang nak beli lagi satu utk tukar ganti.. Tapi after raya la.. simpan bajet untuk raya plak.. cuma awal2 pakai, memang susah nak masuk, coz badan dah berlemak2... tapi, bila lama2 kita pakai, ada kesannya.. Aku ingat kan, cap suit ni dah longgar getah dia.. Tapi, sebenarnya tidakk.. 

Apabila aku memakai baju zaman anak dara, aku dapat memakainya.. Maknanya produk ini berhasil.. aku bukan mempromote barang, tapi aku telah menggunakan produk ini.. memang berkesan... Boleh la aku bergaya di pagi raya dengan perut ku yg slim ni.. hehee:P 

Biar la orang kata mcm2 pada ku.. Aku tarak kisah.. Walaupun org cakap :- "aku poyozz la.. kecoh la baru kurus sket.. nanti akan gemuk balik la.. mcm2 tohmahan la.. suruh bersenam la.. kurang makan la".. tapi, aku ignore jer.. Yg penting, aku dah jumpa hasilnya yg berkesan ini.. Aku dah usaha sendiri dengan bantuan en.suami tercinta.. 

Aku makan mcm biasa.. Aku xbuat surgery apa2.. Just aku memakai capsuit SKIVA serupa mcm pakai corset masa pantang bersalin dulu.. Terima Kasih abang sayang membantu diriku.. Aku tidak keseorangan melangsingkan badan ini.. kita lakukan bersama2 dengan semangat mu sayang.. muaahhss:-*

Syukur pada mu Ya Allah.. Akhirnya tak perlu menghabiskan duit beli krim 2 losyen2 melangsingkan.. yg mengambil masa yg lama... tak tau la berapa byk aku habiskan duit utk semua ini..

Tapi dengan berbekal kan RM699 after diskaun 20% dapat la harga dia RM560.. memang berbaloi drpd kita g slimworld yg bayar beribu2 tu... brand2 lain yg mahal sgt... itu jer yg mampu aku & en.suami belikan.. Tak perlu membazir.. Lebih baik duit yg ada untuk keperluan anak2..

Target sekarang nak berat sebelum kahwin 49kg (berat masa anak dara..).. B4 pakai capsuit, berat ku 56kg.. Now dah 52 kg.. 4kg turun.. Lagi 3 kg perlu turun untuk mendapat berat 49kg.. insyaallah.. sekian..


hadiah Hari raya pemberian suami tercinta.. :-*

18 Ogos 2011 (Khamis).. Malang Tak Berbau..

uiiittttt... Dah dua hari tak pergi keja, dan tak tau la keadaan kereta ku yg aku parking kat luar apartment Zamrud di Jalan Klang Lama.. Nak dijadikan cter, aku story sket "Malang yg Tidak Berbau" huhuuu:P Xda rezki ari ni.. Insyaallah ada rezki lain pada hari yg lain.. Insyaallah:)

Macam biasa rutin harian aku g keja bersama2 en.suami tersayang.. Dari semenyih, aku naik kereta en.suami smpai jln klang lama, en.suami drop aku di tepi jln coz aku selalu parking kereta kat luar Apartment Zamrud tempat parking umah lama.. Kalo parking kat dlm apt Zamrud selamat la coz ada guard jaga.. Tapi parking kat luar, xsangka plak keta aku kena pecah masuk.. huhuuu..

Dah lama aku park situ, ada la dalam 5 bulan.. xda apa plak.. Tapi, kalo park lama, aku akan park betul2 depan guard Zamrud Apt la... Tapi, agaknya aku park kat situ 3mlm.. tu yg penyangak tu dah lama usha kot.. tak tau nak tuduh sape coz yg aku park tu dekat dgn umah orang.. dekat juga dgn tepi jalan besar.. 
Memang penyangak xkira apa, asal yg dia jual boleh dapat kan wang.. Nasib2... 

Pagi2 nak amik kereta g keja.. uiiittttt... Hati xsedap.. tekan alarm dari jauh, nape car aku xda respond??.. tgk lampu kat kunci, ada nyala merah... bateri car aku kong ker?? Sampai kat keta, Masyallah... Apasal drawer dashboard aku ternganga.. Pampers anak aku terabur dikeluarkan dlm drawer dashboard tu.. bekas coins pun ilang dgn duit2 coins sekali.. kompommm keta aku dah kena pecah masuk pencuri... Waduhhh... tgk radio, nsib bek xilang.. Mula2 tak nak masuk lagi, takut hilang kesan cap jari penyangak2.. Then call en.suami, en suami suh start keta.. start2 keta, xblh on.. SAH..SAH.. Buka boot, mmg bateri kereta kena curi.. Penyangak tu siap nak curi bateri, siap potong wayar lagi.. mmg aku xhalalkan ko la .. buat keja haram bulan2 posa ni.. huhuuu..

uiiittttt.. Nak dijadikan cter lagi, en.suami patah balik di tempat kejadian.. En.suami call GP Bateri infoline.. so, lg 1 jam sampai.. En.suami set harga dgn GP tu kata harga RM190 sekali plug join yg penyangak tu potong.. so lepak2 dulu dlm keta en.suami.. sempat berfesbukk dlm keta en.suami jap sementara tunggu org bateri dtg repair.. dapat aku meluahkan perasaan geram dlm fb.. marah pada penyangak tu... Silap aku juga tinggal kat situ 3 malam.. Tapi selalu parking xda apa la plak.. ni mesti penyangak tu sangap sgt nak beli dadah kot.. huhuuu~

yg jadi kemarahan aku lagi, time nak bayar harga bateri kat mamat yg dtg pasang tu.. boleh plak minta RM200.. Dia kata, RM 10 duit bateri yg hilang tu, mamat tu kata RM10 bateri xda pengganti.. Aku cakap la, "selalu bateri tukar dpt duit, ni ko plak nak sapu RM10".. En.Suami cakap la "Dak org GP centre ckp RM190 takkan nak bg harga lebih kot.. Duit nak pakai Raya".. then mamat tu yg muka paw customer tu cakap "menyesal plak dtg".. mampus ko la.. ko makan gaji, buat mcm makan gaji.. Dah bulan2 posa ni, nak cari duit haram & paw2 org plak... Kalo ikut kan hati kami, xkisah la sgt pasal duit RM10 nak sedekah.. tapi, mamat bateri tu buat muka mcm penyangak curi motor keta, siap paw2 lagi & ada hati nak minta komisyen.. boleh jalannn la ke jahanam.. bek duit tu bagi org yg memerlukan..

After keta dah siap pasang.. dengan leganya test2 la 2,3 round dgn en.suami di sekitar tempat kejadian... Lega dah , boleh bergerak mcm biasa.. So, aku pun drive g opiz mcm biasa.. tup2..sampai kat Bank Rakyat dekat dgn opiz aku tu, tetiba kereta mati.. cuakk nya aku ni... Call en.suami datang membantu & call rakan2 lelaki opiz aku minta bantuan... 

Aku pun tunggu la dgn kesabaran.. walaupun bingit telinga ni dengan hon..hon.. pelbagai vehicle di Malaysia nie pada ku menghalang jalan.. Buat pekak telinga jer la aku ni... Utk keselamatan, aku xda segitiga amaran tu.. so, aku amik payung OREN yg menyerlah dari jauh tu, aku pusing 2 la dari dlm keta agar orang dari belakang nmpk kereta aku rosak.. Kalo yg rabun warna jer yg xnmpk payung aku tu.. hehehee:P.. sekali lagi menguji kesabaran aku di bulan2 puasa ni... Akhirnya en.suami datang betulkan.. baru ku tahu puncanya, mamat bateri tu pasang cincai jer... memang ko orang yg xberguna.. tak patut ko duduk di dunia ni... buat orang susah jer.. makan gaji buta & haram jer ko ni.. So, en.suami buat pelbagai alternatif agar bateri tu xlari dari tempat asal (coz tali pendek kena potong dgn penyangak).. Then lepas tu rakan opiz datang.. terima kasih bro bg pandangan kepada kami tentang kereta...

Akhirnya sampai gak aku kat tempat keja.. dah la aku ada seminar 8.30 pagi hingga 1 tghari.. so, mcm2 dugaan di bulan puasa yg ker 18, aku sampai seminar pada kul 10.30am. dah lambat dah.. tapi, nsib bek mereka semua faham mslh aku.. huhuuu..

Yg kelakar aku boleh duduk bersebelahan dlm seminar tu dgn makhluk Allah yg pernah mengeji & mengata aku dari belakang dulu.. mungkin ada hikmah Allah selepas apa yg terjadi di bulan puasa.. Pagi2 mendapat dugaan kena curi bateri kereta.. Di seminar aku mendapat balik kawan sejati ku semula walaupun pelbagai sengketa yg kami lalui pada waktu dulu.. korang semua jangan risau.. Aku dah lupa kan semua itu.. Aku dah penat nak gaduh2... Yg aku lakukan sekarang, hanya la aku bersikap terbuka.. terpulang la pada mereka.. Aku dah tak mau masuk campur dgn gossip2 yg dicipta dari mulut orang lain.. biar la semua itu... Aku dah lama maafkan mereka.. Aku dah letih bersengketa..Biarla di Akhirat nanti ditentukan oleh Allah SWT.. huhuu.. Alamak?? Lari topic lain plak..

Then after abis seminar kul 1.30, aku g jejalan kat Dewan ada jual Pra-Syawal.. Jalan2 jer coz xda apa yg menarik coz baju raya dh beli... Sementara menunggu jammed.. Aku tekad kena balik awal gak.. tak boleh stay opiz sampai kul 4.30pm.. balik keja 4.30pm lagi jammed kl ni.. aku takut nanti mati lagi bateri ni.. huhuuu..
.. kul 2 petang, aku pun dgn hati yg resah.. berdoa byk2 pada Mu Ya Allah, agar kereta ni xmati.. Dengan kelajuan 40-50 km/jam.. punyer la slow aku drive.. Mcm awal2 amik lesen plak aku time tu.. hahaa:D Tapi xkisah, biar la org nak hon ker.. nak potong line ker.. aku xkisah... Akhirnya aku boleh menarik nafas lega.. akhirnya sampai kat umah ibuku.. Syukur Al-Hamdulillah selamat sampai... Terus aku ajak adikku g bengkel kereta yg berhampiran umah ibu ku.. Bengkel ni selalu adik ku bawa utk repair keta arwah ayah... itu la cter aku yg sungguh panjang dan menyayat hati pada hari ini...

Setiap dugaan yg Allah bagi, ada hikmah nya agar aku berhati2 di mana pun berada... :)

tapi syukur Al-Hamdulillah kereta kesayanganku tak di bawa lari sekali.. lagi sedih kalo keta hilang.. kereta tu la yg berjasa aku ke hulu hilir.. paling aku suka time parking.. aku la plg cepat coz keta aku kecik molek jer.. hehehee:P





parking kat luar apartment... dekat dgn umah orang



pun blh kena pecah masuk.. mmg hebat penyangak 


ni.. Aku suspek org2 umah yg aku park ni kot.. nak 


tuduh, xda bukti la plak.. huhuu





berhampiran dgn umah & jalan besar lagi tu...



kancil kesayangan ku..


Bateri kereta kancil pun ko nak curi.. berapa sen jer la ko dapat tu.. RM 10-15 jer kot.. huhuuu.. Brother pomen bengkel kereta kata, keta kancil & myvi selalu bateri keta hilang coz keta myvi & kancil penyagak mudah pecah masuk... macamana la hebat diaorg.. huhuuu.. xpala.. pandai2 la penyagak tu jawab di Akhirat nanti.. huhuu

en. abg syg tgh telefon GP Bateri centre..


 wayar tu jadi pendek dipotong oleh 
penyangak curi bateri... 

Akhirnya keta masuk worksyop tukar wayar connection bateri yg kena potong tu... itu la cter pada 18 Ogos 2011.. menguji kesabaran di bulan puasa... Sekian..


Nightmare dah berakhir akhirnya....

17 Ogos 2011 (Rabu).. shopping baju raya :)

uiiittttt.... Hari ini warga Selangor cuti Hari Selangor.. yang bestnya suami ku cuti la... aku yg keja wilayah ni... kena la amik cuti sekali.. Mana aci, en.suami cuti sorang2.. walaupun en.suami cuti free, aku kena amik cuti rehat.. tapi, xkira.. nak juga cuti.. hehehee :D

Memang plan cuti Selangor ni nak g Ampang Park nak cari baju Raya.. Akhirnya jumpa gak baju raya ku 2 pasang (Raya pertama Hijau & Raya kedua Oren).. en.suami baju melayu 1 pasang (colour Hijau tema raya pertama)... Qari punya baju dah beli awal lagi dah.. takut beli lambat2 takut xda saiz.. nenek Qari yg belikan.. Terima kasih ibu, beri kpd cucu tersayang.. muaahhss:-* 


Yang kelakarnya, boleh plak jumpa rakan2 opiz merayap kat sini.. kantoi korang berjalan waktu keja.. hahaaa:D Nasib bek aku yg nampak.. cover line beb.. hahaaa :D

Sebelum nak sampai Ampang park.. memang perjalanan yg kritikal sekali.. semua nak menghala jalan ke KL semua jammed gler.. terpaksa en.suami lari dari jammed ikut Bangsar lari ke mahameru.. berpusing2 nak lari dr jammed.. huhuuu.. Nampaknya, org Selangor g Jalan TAR (Tuanku Abd rahman) shopping Raya agaknya...

bila dah try baju raya ni.. tak sabar nak berayaa.... ngeee~


sori yek Qari kena duduk dalam stroller jer... Ma xlarat nak dukung, coz Ma nak try baju raya :)

16 Ogos 2011 (Selasa).. Jamuan Raya ATSB



uiiittttt... Hari ni tak larat nak datang office.. EL la gamaknya aku ni... Tengahari en.suami dtg jemput aku n Qari.. terima kasih sayang.. muaahhss:-* Dari Shah Alam sanggup drive mengambil kami untuk join bersama2 malam ni.. Opiz en.suami ada berbuka puasa bersama2 keluarga untuk meraikan sumbangan pada ibu tunggal & anak2 yatim... Katering yg opiz en.suami order ni memang sedap menu dia.. paling aku suka Menu Kari Ikan Masing campur dgn terung.. perrggg mmg sedap.. Bertambah2 nasi aku ni haaa.. :P Nak diet mcm xjadi diet... hahahaa:D

 kat meja opiz en.suami




 sedapnya makan buah honeydew..



 Qari beratur dengan abah amik Hamper Raya 
untuk anak2 staff en.suami :)



 muka2 kekenyangan :)












 Mohon pada Mu Ya Allah agar hubungan kami 
bahagia hingga akhir hayat kami.. Insyaallah..




Penutup Majlis.. Makan Ice-cream.. 4 kotak kami makan... Memang favourite aku pun.. hehehee..
Syukur sgt Qari tak batuk after makan byk.. huhuuu:P




 Qari suap Ma ice-cream.. nyummy~




..ketika berbuka puasa bersama2 keluarga staff atsb, ibu tunggal & anak2 yatim.. Terasa insaf menengok anak2 yatim & ibu2 tunggal yg kehilangan insan tersayang...

aku dapat table no.11.. setiap table akan diberi satu keluarga staff atsb... bersama2 dgn anak2 yatim & ibu tunggal.. kiranya kami sekeluarga semeja dgn insan2 ini.. sedih dan insaf diri ku melihatnya.. walaupun di wajah mereka gembira, tapi hati org kita tak tau... sembang2 dgn remaja perempuan d sebelah ku.. raut wajah nmpk happy, tapi sedih bila mak ayah mereka tiada di sisi.. sempat juga la mereka merakamkan gmbr bersama kami sekeluarga..

Aku bersyukur pada mu Ya Allah.. ada lagi insan yg lebih malang dari ku rupanya di dunia ini.. Aku bersyukur kerana memperolehi keluarga yg bahagia.. Al-Hamdulillah.. Walaupun arwah ayah & arwah Hafiz tiada di dunia ini.. Tapi, kami tahu Allah lebih menyayangi mereka...

kami maafkan kamu....

13 Ogos 2011 (Sabtu)..

Terlebih dahulu, saya nak ucapkan Takziah kepada keluarga Cik Jak kerana suami tercinta Cik jak (Arwah Pakcik Kie) telah kembali ke Rahmatullah .. Arwah Pakcik Kie meninggal dunia di tempat kejadian akibat kemalangan jalan raya pada 13/08/2011 (umur 43 tahun usianya)...

... Ajal & Maut di tangan Allah swt.. Kita kena Redha dgn ketentuan Allah swt.. Jangan la menyalahi sesiapa... Kita kaji sendiri peristiwa yg lalu, ada hikmah di sebalik kejadian... Takziah kepada keluarga Allahyarham.. Ikhlas dari kami sekeluarga...

uiiittttt... Minta maaf la tidak dapat menghadiri pengebumian tersebut.. kami doakan dari jauh di perantauan sahaja... Insyaallah..
Tapi, aku teringat kata2 anak dia & isteri arwah pakcie kie.. Bukan mengungkit, tapi utk pedoman kita semua.. Tak baik mengata orang, takut terkena batang hidung sendiri.. huhuuu.. Masa arwah ayah ku meninggal ketika itu, ayat mereka mmg bisa & buat hati kami sekelurga terluka.. "memang makan dalam beb"... Sampai ibu aku menangis dengan kata2 isteri arwah pakcik kie...  walaupun kami malas nak berdendam.. kami diam jer... kami malas nak bertengkar.. biarla orang cakap pada kita mcm2.. Tapi, bagiku, ibuku adalah wanita plg tabah & kuat.. 

.. Ayat2 dia “Sian arwah Paknjang terkujur kaku, anak dia Masyallah teruk btul”.. korang rasa apa yg teruk tu?? Apa perasan korang bila org kutuk n cakap belakang mcm tu?? Cuba korang semua kaji semula.. Kenapa kitaorg semua tak mau stay lama di kampung.. just satu mlm jer d kampung, tapiiii semua mulut macam cibai... Kubur arwah ayah masih merah lagi, tapi semua dah sebut pasal harta.. Semua minta mcm2.. Konon arwah ayah ada berhutang pada mereka...

.. Bila kami nak bayar, suh angkat sumpah pegang Al-Quran secara bertulis, xmau plak mengaku.. cakap belakang boleh laa.. mai dtg sini sujud kat ibu ku yg paling byk bersabar... Ingat kitaorang semua ni kemaruk sgt ker nak harta... harta kami sendiri pun ada laaa... itu harta arwah ayah kami.. ibu ku la yg plg ada hak harta arwah ayah ku.. korang semua gigit jari laa.. jangan la sebok2 harta org lain.. Kitaorg menentang lawan.. mereka plak kata kami kurang ajar.. memang patut la kami kurang ajar pada korang semua coz korang semua xada adab dgn ibuku (kakak ipar ko juga tau !! ).. ikut sedap mulut jer nak semua tu... huhuuu..

Kami xmarah arwah bapak sedara.. Arwah pakcik kie memang aku puji.. baik orangnya.. xsuka amik tahu hal orang.. senyap jer.. maybe arwah pakcik kie byk bersabar dgn karenah isteri & anak2 dia.. Wallahuallam.. semua hanya la Allah swt jer yg tahu... tapi kami marah sgt2 pada isteri & anak2 arwah... Kami xmenyumpah.. Tapi, itu la tersurat yg Allah telah beri CASH... 

..Bukan kami menyumpah.. itu la hakikatnya... korang semua kena la sedar.. dan ingat la balik kata2 korang semua pada kami dahulu.. sekarang apa yg korang semua cakap tu, dah terbalik semula pada korang semua.. aku bukan mengejek.. tapi itulah Hukum Karma Allah telah turunkan kepada manusia yg tidak pandai bersyukur...

Pada awalnya, kami menerima panggilan drp makTeh (Adik ipar arwah Pakcik Kie @ adik arwah ayah); dia kata adik nya meninggal (isteri arwah), masa tu hati ku dah berkata kuasa Allah nak tunjukkan balasan pada mereka yg menyalahi takdir dan menyalahi org lain ketika arwah ayah ku meninggal 6 bulan lepas dah berlalu.. kiranya genap arwah ayah ku meninggal 6 bulan.. tapi rupa2nya, arwah pakcik kie menyusul kemudian pada 13/08/2011 pada pukul 1.00 tghari akibat kemalangan jalan raya... 

Arwah pakcik kie memang suka drive laju2.. dia bekas pelumba kereta di litar.. sentiasa masuk pertandingan di litar.. byk gak la dapat johan dengan kereta skyline dia tu.. paling menyayat hati, dia meninggal bersama kereta lumba skyline yg menjadi kesayangan arwah.. sudah ajal maut ketentuan Allah swt... kita semua kena redha dengan ketentuan Allah swt..

.. Kita yg masih hidup kena la sentiasa ingat akan kematian.. walaupun kita ni sentiasa leka dgn alam duniawi yg mempesonakan... untuk pengajaran kita semua dan diri ku juga.. Insyaallah...

Kami semua mengucapkan Takziah kepada keluarga cik Jak kerana kehilangan orang yg dicintai... Kami dah lama memaafkan kamu semua..

‎- yang singkat itu WAKTU
- yang menipu itu DUNIA
- yang dekat itu KEMATIAN
- yang besar itu HAWA NAFSU
- yang berat itu AMANAH
- yang mudah itu berbuat DOSA
- yang susah itu SABAR
- yang sering lupa itu BERSYUKUR
- yang mendorong ke NERAKA itu LIDAH
- yang berharga itu IMAN
- yang di tunggu ALLAH itu TAUBAT ~royal class~

makan2 sempena Ulang Tahun kakakku Tersayang...

Assalammualaikum Wbt...


uiiittttt... Dah lama aku xtulis blog.. Al-maklum amik cuti rehat 2 hari... (16 - 17/8/2011)



Kakak tersayang (Along) balik kl bersama suami & anak2.. kakak ku cikgu di Kuching, Sarawak.. jarang balik ke semenanjung.. tapi kali ni meraikan harijadi (13/08/2011) bersama2 kami di sini.. Abg iparku nak belanja makan berbuka puasa sambil menyambut hari jadi kakakku.. kami cari la pelbagai kedai makan.. restaurant.. hotel2... Tapi last minute semua penuh.. huhuuu.. so, cadangan abg ipar just berbuka di Restaurant Nasi Kandar Pelita di KLCC.. kami balik kerja terus g sana.. en.suami tercinta mengambil ku dari office yg berhampiran dgn klcc tu.. tak boleh nak cakap la, jalan jammed gler.. Al-maklum bulan2 puasa ni semua orang sibuk nak balik awal.. so jalan memamng jammed glerzz laa.. huhuuu

Terima Kasih pada Abg Wan belanja kami semua.. :)

Akhirnya kami semua dapat berkumpul beramai2... 

.. ibu .. along .. abg wan .. abg fakhruz .. zura .. 
dyan .. farid .. azrun .. nana .. arman .. Qari .. arizq ..

Tapi yg sedihnya Arwah ayah tercinta tiada disamping kami semua.. Rasa mcm tak meriah Raya tahun ni.. kalo arwah ayah masih ada kan best.. arwah ayah paling suka makan Nasi Kandar.. Favourite arwah.. Rindu pa da arwah ayah.... huhuuu



 org beratur punye la ramai b4 nak berbuka...            





menu aku ari ni... kuah nya dicampur semua + Ayam Goreng + Telur Masin + Sambal Sotong..


Aku mcm kenal jer mamat yg pegang hp tu.. ex-technic di Bentong dulu rasanya..

 Teh ais + ABC special.. nyummy ~

Berbuka sakan kami semua..


After berbuka di Pelita.. Abg Wan buat surprise sekali lagi special 
pada isteri tercinta (kakakku).. 

celebrate di Hotel Concorde... 

kebetulan Maya Karin ada di situ.. :)


 Happy Birthday :)




 Happy Couple:)


Along & Maya Karin

Friday, August 12, 2011

celebrate Hari Jadi along 13/8/2011

yeay..yeayy.. Akhirnya dapat berkumpul satu keluarga... Walaupun arwah ayah xda di sisi kami semua.. Tapi kami sentiasa mengingat arwah ayah... Insyaallah kami sentiasa mendoakan arwah ayah selalu berada disamping orang2 yang beriman... Insyaallah..


uiiittttt... Malam ni berbuka puasa, Along n abg wan open table kat Pelita KLCC untuk celebrate hari jadi along yg ke.. ?? Yg pasti dah tambah angka k.. hehehee:P


Pagi ni g keja xdrive coz abg cyg hntr g opiz jer.. coz jap lagi nak bebruka bersama2 keluarga tercinta.. Hari ni berkumpul 1 family.. Gembiranya.. xterkata.. DAh lama kami xdapat berkumpul bersama2.. masing2 sibuk dengan keluarga & duniawi masing2.. Syukur Ya Allah memberi kami kesempatan berkumpul di bulan Ramadhan ... Syukur Al-Hamdulillah.. Amin~


Esokla upload gambar kami.. Mohon permudahkan urusan kami...