Nuffnang Ads

Monday, December 24, 2012

ummi birthday boy belanja makan pizza :)

Selamat Hari Jadi.. Selamat Hari Jadi.. Selamat Hari Jadi Faiq.. Selamat Hari Jadi... Kepada baby boy yg dah masuk setahun.. Semoga panjang umur & sentiasa di murahi rezeki & menjadi seorang anak yg taat kepada ajaran Allah & ibu bapa...

Mama zura sayanggg faiq.. muaahhhsss... Tq kpd adikku open table kali ni belanja makan pizza berhampiran umah kami.. Jom serang Pizza Taman Pelangi Semenyih :)

Yg bestnya... atas RM20 dapat free 1 kids.. Agaknya ramai org, steward tu silap.. kami dapat 3 set kids.. yg belasah kami jer la.. coz Qari & faiq bukan nak makan pizza.. mereka layan spagetthi cabonara jer...

yiiihhaaaa... tq semua.... Family The Best.. cayang uols.. muaahhhsss :* Family along xjoin coz dok kat kl sana nun.. malas nk turun semenyih agaknya... next time kita berkumpul lagi ...:)


Sunday, December 23, 2012

Bonus 2012

Kelakar kan kami dapat bonus 1bulan.. sepatutnya bulan 12, dpt bonus 1/2 bulan & bulan 1/2013 dapat lg 1/2 bulan.. tp bhgn kewangan kami silap, kiranya bulan 1/2013 xdpt dah bonus..

Bonus aku ke mana hala tuju?? Biasa la bayar duit class.. huhuuu... xpala.. study tu aset.. dh abis study, insyaallah dpt rezeki naik pangkat...

Bila pasal dapat bonus ni, memang seronok shopping sakan.. Tapi disebabkan bonus aku dah abis.. Apa lagi, aku menggoda hubby tolong bayarkan.. terima kasih byk2 abg syg.. dirimu sangat menghargaiku.. tapi, xboleh boros2 la.. duit banyak nak pakai.. Hujung bulan 1.. Insyaallah plan nak pergi Singapore & Legoland.. kalo ada anak perempuan best la masuk Hello Kitty tu..

Plan awal sebenarnya bak g bercuti di Singapore New Year.. Dah siap isi borang keluar Negara minta boss sign.. Tapi, cancel sebab New Year mesti ramai org turun singapore.. mesti Abah & Mak tak larat nak jalan orang2 ramai.. cuti sekolah plak tu.. so, plan pergi Singapore bersama keluarga Insyaallah pada 19hb January 2013.. Takpa.. aku tak kisah sangat nak g situ, coz aku kan dah biasa turun KL-JB.. sebenarnya nak g JPO, mana tau new year ada sale.. tp, itu plan jer.. Kita hanya merancang Allah yg menentukannya.. serupa la kita berblog sharing & caring...

Kidzania kat The Curve tu pun belum pergi lagi.. Plan nak bawa Qari masuk situ, bagi dia explore keja apa yg qari minat.. tp, tunggu la Qari masuk tadika dulu,, bg dia appreciate sket nak masuk Kidszania.. hehehee:P

Dah melalut plak aku ni.. cter pasal bonus ke situ plak.. sebenarnya psst2.. aku nak cter, aku g Warehouse sale kasut brand Viss & Bum & Dr Cardin.. murah & berbaloi.. Aku Sambar 5 pasang... dasyatnya.. murah beb.. kalo kat kedai tak dapat harga ni.. Clerance Stock 2012 agaknya...


3 pasang jer aku snap gambar..

2 pasang lg tu aku amik kasut sukan & kasut bertutup utk g site ker...

Adakah aku gler kasut???
sebenarnya aku ni jarang beli kasut.. Aku ni jenis, kalo kaki sedap pakai kasut tu, aku pakai kasut tu jer sampai koyak & tak boleh pakai dah.. so, bagus kan, aku ni tak la membazir... hehee....





weekend lepak di umah kakak..

Seronoknya tengok2 budak2 terjun pool... weekend ni berkumpul kat umah kakak di Villa Putri dekat sebelah The Mall tu... Seronok sangat qari ni dpt men dgn cousin2.. Al-maklum qari xda adik nk men sama2.. xpala, next year Qari nak masuk Tadika.. Hope anak mama cayang ni dapat berkawan & belajar dengan bersungguh2... walaupun qari next year baru 4 tahun, mama nak qari belajar berdikari yek sayang..

Jommm kita lepak umah kakak mandi manda... yg kelakarnya sepupu qari semua xmo pakai pelampung.. masing2 dah hebat.. Al-maklum dah biasa mandi di pool umah sendiri.. sian anak aku sorang ni.... jakun nak mandi kolam.. anak aku ni mmg suka berendam.. dah besar panjang ni pun, nak mandi dalam besen baby tu... Nasib bek umah aku sekarang, xda bath tab.. Kalo tak, mau asik dok masuk toilet anak aku sorang ni.. aku plak seriau.. huhuuu..

Dulu aku tinggal Zamrud Apartment di Jalan Klang Lama, Qari kecik lagi.. Qari baby lg.. mama & abah pun jarang turun pool ms dok zamrud.. Bila dah ada depan mata, macam malas nk g swim.. Bila dah dok semenyih ni, nak sangattt la plak berendam dlm pool... hehheee... Biasalaaa, bila xda depan mata, teringinnn jer memanjang.. heheheee..

xpala sayang, t mama & abah ada bajet, Umah zamrud tu kita boleh buat homestay.. boleh la bermlm di umah sendiri sekali sekala.. mmg plan nak buat homestay coz umah tu untung sangat en.suami beli.. 5 minit jer nak g midvalley.. memang asik org call jer nak beli.... now umah tu sewa kat org... aku suka dok umah zamrud tu.. nak g opis 15 minit jer... 9km jer.. tp apakan daya, kepentingan anak & ibu menjadi mustahak... Ibu tinggal di semenyih, semenjak peninggalan arwah ayah, aku & en.suami yg perlu memberi perhatian kepada ibu tercinta.. Kiranya ibuku tak boringla coz jaga cucu tersayang, Qari :)

i2la sebabnya aku jugak membeli umah di Semenyih utk tinggal berhampiran dgn umah ibu tercinta, guna loan aku plak.. hope rezeki kami sekeluarga bertambah2 Ya Allah.. Syukur Al-Hamdulillah nikmat kurniaan Mu Ya Allah..

Enjoyyy wit lovely family :*

gelagat anak2 mandi pool...
Qari sorang jer pakai pelampung.. penakut rupanua anak aku ni.. heheheee:P

Thursday, December 20, 2012

Hadiah Anniversary kami :)

Semalam balik keja plan nak tengok movie cter Life of Pi kat The Mines.. tapi seat yg kosong depan sekali betul2 depan screen plak tu.. so, cancel la tak tengok.. melepas lagi nak tengok sangat2.. huhuuu :( Almaklum semalam kan hari Rabu, tiket murah.. Nak tgk sangat cter tu coz tgk thriller dia cantik sangat.. 3D dia mcm cter Avatar... huhuu...

Then g lepak makan kfc jenis baru yg ada udang tu & en suami amik nasi ayam percik tu... After makan, g MIECC tgk pameran buku.. Tutup kul 9 malam.. terkejar2 pilih buku... Banyak buku dah abis.. Nasib bek dah pergi masa pembukaan ari pertama ari tu..

Then, en.suami tiba2 ajak nek tingkat atas The Mines, yg banyak jual barang digital mcm hp, camera, tablet, etc  tu.. sekali abg tunjuk la Ipad Mini.. memang gua cakap lu.. memang cantik & solid dan harga dia ok RM999 (16GB).. RM1399 (32GB)... Rm1599(64GM).. tak salah aku la price dia.. lupa plak.. hehehee:P

Aku memang dari awal plan nak beli New Ipad @ Samsung Note 10.1 tu.. cadang nak tunggu duit kutu bulan 3 ni @ duit bonus la..  Tapi, asik dok pk duit nak pakai bayar duit class jer.. "so, simpan kan jer la angan2 tu nak pakai hp canggih2".. lagi pun aku dah ada smart hp yg boleh buka internet.. dah kira bagus la kan.. hehehehee... baguskan aku ni, tak minta duit suami beli yg bukan2.. heheheee.. puji diri sendiri plak.. Ahakss:P

sememangnya dari dulu aku mmg suka Ipad. Tertawan dgn iPad bos aku.. Tapi asik kena kutuk dgn en.suami jer.. i2 yg pendamkan jer.. heheheheee... Aku suka ipad disebabkan body dia memang superb.. lagi pun material dia tahan & solid.. Samsung tablet memang best coz banyak Apps Android yg kita boleh install free berbnading Apple.. Dah la Apple tak boleh buka YouTube.. Tp aku tak kisah, sebab youtube blh buka kat lappy jer..

Tapi, tak tau kenapa aku tak suka material samsung.. nampak cikai & plastik.. Agaknya aku pernah pakai hp samsung dulu.. aku terus reject samsung serta merta.. isskk2... walaupun teknologi Samsung dah power sekarang, tapi kenapa aku tak mau pakai hp samsung.. jangan marah yek pengemar samsung.. Yg pasti barang elektrik rumah aku memang semua samsung.. hehehee

Walaupun teknologi dah canggih, aku tetap suka hp aku sekarang ni.. brand Ideos jer.. Tak fames pun. Tapi sungguh fames di Negara China.. Hp ideos yg aku pakai ni memang bagus.. Bateri tahan sampai sekarang... bulan 1/2013 genap la hp aku 2tahun.. bateri tahan lg sampai sekarang & still laju program dia... Tp kecik laa berbanding Samsung Note...

Aku ni merepek plak cter macam2 plak.. heheheheee.. sebenarnya malam tadi, en suami ajak tgk Ipad Mini... Massyaallah.. cantik & solid nya body dia.. memang menggegar jiwa aku.. Memang dah hampir nak beli malam tadi.. Al-maklum, aku kan dapat bonus.. rupanya dah sold out plak.. koniciwa btoi.. betul2 kecewa.. Ramai rupanya di malaysia peminat Ipad Mini.. heheheee:P

Nasib bek tak beli malam tadi coz sold out.. selamat duit aku, heheheee.. Jangan marah en.suami.. Rupa2nya pagi tadi, en suami bagi tau cter best.. Rupa2nya en suami telah order Ipad Mini untuk isteri tersayang.. hehee.. sape lagi utk aku la... Syukur Al-Hamdulillah.. Rupa2nya en suami sudah booking online ipad mini utk anniversarry kami ke 5 tahun pd 16/12/2007.. Tunggu dapat jer ni.. bukan berlagak menunjuk.. Tapi untuk sharing/berkongsi kegembiraan aku.. Akhirnya en suami menyokong jugak aku dapat memiliki ipad sendiri.. en.suami dulu asik kutuk aku jer, kalo nak beli new ipad tu.. so terkubur jer aku nak pakai..

Akhirnya diriku berjaya memiliki juga ipad disebabkan cter nya macam ni...

"Masa awal2 Ipad Mini launch, en suami pergi tengok kat digital mall PJ dgn boss dia. Masa tu bos en suami nak beli laptop baru.. sekali, en suami boleh tertawan Body ipad mini yg mmg solid tu.. saiz area 7" jer.. tengok2 ipad mini yg jual kat Digital Mall PJ tu sold out juga.. & kebetulan boss en suami mmg peminat Apple.. so, boss en suami order/beli on9 jer.. Padanla en suami beriya2 ajak aku malam tadi tengok ipad mini gak.. Rupanya senyap2 nak beli utk aku... hehehee.. bersyukur badan :P"

Terima kasih en suami masih ingat, ulang tahun perkahwinan kita.. Dirimu memang sungguh memahami diriku.. Syukur Al-Hamdulillah, diriku mempunyai suami yg sangat penyayang & penyabar & sungguh taat kepada Allah.. Ya Allah sesungguhnya kurniakan la kami dengan anak2 yg beriman & sentiasa murahi rezeki kami sekeluarga hingga akhir hayat kami.. 

Agaknya en suami akhirnya bocor rahsia bagitau pada aku juga yg en suami dah order/beli Ipad Mini untuk aku coz takut aku beli senyap2 & en suami tak dapat surprise utk aku la plak.. hehehehee.. Nanti kalo aku beli & en suami pun beli.. dah ada dua plak.. membazir la plak.. hehee... Ada2 ajer la en abg cayang sorang ni.... mood aku ari ni sungguh happy.. Syukur Al-Hamdulillah dengan nikmatMu Ya Allah.. :)




Comparation tablet for sharing:

http://www.phonearena.com/phones/compare/Apple-iPad-mini,Samsung-GALAXY-Tab-2-7.0-LTE,Google-Nexus-7/phones/7523,7417,7143

p/s : bukan menunjuk tau... for sharing kegembiraan aku.. Diary blog katakan.. hehehehee.. kalo yg nak muntah tu, sila keluar dari blog saya.. T____________T.. hehehee:D

Wednesday, December 12, 2012

Aktiviti cuti sekolah : Bercuti di Ancasa All Suite Spa & Resort, Port Dickson :)

Seronoknya.. vacation wit family... Kebetulan family kakakku dtg ke KL.. so, abg ipar terus drop kakak & anak2 buah terus ke hotel kami menginap di Ancasa All Suite Spa & Resort di Batu 8 1/2 Teluk Kemang Port Dickson, N9..

https://www.malaysiahotels.cc/accomadation.aspx?HotelRegID=HR00127

  1 Bedroom Suites

 2 Bedrooms Suite



 3 Bedrooms Suite


Terasa berbunga riang macam Dalam Hati Ada Taman.. aiikkk macam cter Michael Ang plak.. hehehehe.. Lagi2 bertambah seronok tengok budak2 swim kat pool & pantai.. Nampak diaorg gelak ketawa sesama mereka... Bertuah Qari ramai sepupu.. Bertuah gak ibuku mempunyai anak2 & menantu2 & cucu2 yang saling sayang menyayangi di antara satu sama lain.. Syukur Al-Hamdulillah...

Yang paling penting, Tak la Qari boring.. kalo adik Qari masih hidup, tentu Qari ada kawan.. opsss???.. lempang kang zura nie... Jangan salahkan takdir.. Kita kena Redho setiap ketentuan Allah SWT..

Sambung cter lagi.. hehehehee... Yg kelakar, semua budak2 siap beli pelampung plak tu..  Masing2 terlupa nak bawa.. Nasib bek murah jer jual kat hotel RM15 yg bulat biasa tu.. kalo yg ada kepala Angry Bird tu RM25.. hehehee:P

Macam biasa pilihan Qari terchenta... suka kaler Oren.. Aku dah perasan lama dah pilihan anak bujang aku sorang ni.. kalo beli barang apa2 mesti dia tunjuk kaler oren.. agaknya kaler tu terang & sgt menarik perhatian budak2 kot...

Topi... Baju Panas... Pelampung... Baju2... Seluar2.. Kasut2.. banyak yg kaler Oren.... dan Qari memang penggemar buah Oren.. Agaknya masa mengandung Qari dulu, aku suka makan buah Oren.. tempias la tu.. hehehee.. sebenarnya kebetulan jer kot.. mama plak yg lebih2.. hehehee:P

Okla.. kita tengok jer la gambar2 Happy Family.. sharing &caring.. muaahhhsss:*.... smile :)

Ada budak tengah minum susu kat Sofa tu.. 

Qarp tengah bosan la tu.. coz cousin2 belum sampai lg.. Sian tgk tv sorang2.. 
Ibu aku asik pesan jer, jangan tinggal kan Qari kat ruang tamu sorang2, coz sliding door kat Ancasa ni, walaupun berkunci, takut la qari ni pandai2 buka plak.. 
Dahla bilik bilik kami tingkat 4.. wallahualam jauhila kan la benda2 yg tak elok..

1 bedroom suites

Ada dapur, ruang tamu, ruang makan & 1 bilik
memang bawa family muat la.. coz besar ruang dia..

Along & anak2 buah baru sampai hotel.. 
kita dinner di Songkhla Tom Yam berhampiran hotel Ancasa :)

anak2 dah tdo.. kami amik 2 extra mattress/tilam..

1 ss mattress : RM 30/day
1 ss mattress + katil besi : RM 45/day

jom break1st dulu.. :)

hepinya Qari dengan cousin2 :)

jom g pantai dulu b4 mandi pool :D

kakak & Arrizq :)

Qari wit ibu cayang :*

Qari swim alone dgn pelampung pilihan hati :)


bestnya ada papan gelongsor utk budak2 :)


"cetek jer nenek", Qari cakap kat ibu cayang.. :)

sukanya anak mama swim dalam pool :)


sexy nya nana :P



seronoknya bercuti :)

seronoknya anak2 men keretapi dlm pool :P


kami bercuti 3 hari 2 malam di sini.. memang seronok dapat bercuti dengan keluarga tersayang.. Insyaallah ada rezeki, kita pergi bercuti lagi :)

lunch hour :)

after checkout, jom lunch kat seremban.. Pejabat Daerah Seremban.. Dah lama tak pekena Nasi Goreng DiRaja a.k.a Nasi Goreng Cili Api.. memang sedap.. sampai 1 pinggan 1/2 aku makan.. Al-maklum dah lama tak makan.. Dulu masa aku keja kat seremban, kat sini la port breakfast aku.. Rindu dengan kawan2 ex-opismate dulu.. huhuuu






Thursday, December 6, 2012

Kenapa Orang Dengki???

Prinsip aku senang jer.. "Kerana Kegagalan Kita Berjaya dan Kerana Kesusahan Kita Boleh Senang.. Yang Penting berusaha di kaki sendiri tanpa mengharap balasan orang lain.."


Nak jadi orang dengki, busuk hati lagi tikam belakang??? Tak susah, just master all the above/below.... Tak nak buang masa layan kerenah orang dengki mcm ni.. yg paling bagus, Jauhi orang yang ade symptom-symptom di atas/ di bawah seawal mungkin, seboleh mungkin & sejauh mungkin... Dengan cara itu, hidup kita tenang.. Dosa pun tak banyak berkumpul.. bersubahat dikira dosa juga tau.. Takut bila kita di libas nanti di Akhirat.. wallahuallam... 

Walaupun aku ni tak la baik sangat.. sekurang2nya Diam Lebih Baik & Tersentap Lebih Baik daripada kita menyakiti hati orang & ibarat kita makan darah daging keluarga kita sendiri.. tak sanggup aku.. auuww memang tersentap siksaan Allah SWT..... 


kalo cerita nya betul dan berasas okla.. kalo citer hanya dipihak yang sebelah sahaja, tanpa periksa usul periksa kebenaran sebenarnya.. nescaya akibatnya berat & sengsara di Akhirat.. kalo di atas dunia ini, jika orang yang kita sakiti tanpa mendapat kemaafan daripada orang itu... Nescaya???? huhuuu... macam ustazah plak aku membebel.. itu petikan ku kupas daripada tv & internet oleh ustaz/ustazah...


".. Biar tersentapppp di dunia.. jangan Diakhirat nanti, lidah terjulur meminta maaf kepada orang yang kita sakiti lagi susah.. Lebih baik orang tu maafkan kita di dunia daripada orang itu maaf diakhirat.. Ya Allah, jauhila aku daripada terjadi seperti itu..."
Ramai plak yang tersentappp nanti plak kan??? termasuk aku, ko, sekalian manusia di dunia ini.. heheheee:d (ini bukan gurauan ini betul2.. takut kan siksaan Allah swt)

Ya Allah, ampuni la dosaku... Insyaallah di Akhirat dihitung untuk mengetahui kebenarannya.. Masyaallah... berila kebenaran sama ada siapakah yg bersalah di atas dunia ini, jika aku bersalah aku terima dan redha dan aku memintaa maaf dari  hujung rambut ke hujung kaki.. aku tidak mahu dan tidak sanggup dihitung siksaan di Akhirat lagi berat & tidak tertanggung oleh ku.. wallahuaalam.. Takutnya aku siksaan Api Neraka... Dekat kat la diriku & keluargaku di Syurga... Ampunila dosa-dosaku di dunia ini... Yang paling penting & utama; Ampunila dosa ibu bapaku yang membesarkan ku dari kecil hingga ke akhir hayat hidupku... Rindu pada arwah ayah, semoga arwah ayah berada disisi Allah swt & bersama2 orang yang beriman.. Amin~



4 Sebab Hasad Dengki Manusia (Punca Saintifik & Psikologi)

Nak tau nape aku sharing bab nie?? Entahla.. agaknya aku suka cari pasal kot.. hahaa.. xda la sebenarnya aku rasa panas T____T  pagi ni coz ada lah desas desus aku dengar org xpuas hati dgn aku lagi.. 
kerana kulit aku dah bersih ker?? kerana org tak suka muka aku ker??
atau Aku dah jadi orang perasan cantik??
Hanya Allah swt sahaja yg tahu keikhlasan & kejujuran seseorang... Ada hikmah disebalik dugaan & aku memperolehi rezeki yg berlipat ganda.. Al-Hamdulillah.. Amin ~ 
Masyaallahh.. nape la aku ditakdirkan menjadi kritikan org ramai?? Atau aku ni jer bermasalah.. huhuu.. Aku punya la berusaha nak cari produk bg menghilangkan kulit wajah aku bg sekata.. Aku ni kan mempunyai kulit tak sekata.. Kat opis kena aircond, g site kena panas.. petang2 kalo ada masa g nek Broga dah kena panas.. weekend g class tghari buta bawa keta tgh panas.. mana tak kulit jadi peta colour.. 
Bila aku dah guna produk Tabita ni.. kulit aku ok & aku suka sangat.. sori la, aku tak kaco pun bisnes orang.. Aku pakai & memilih pun. ikut kulit kakakku yg dah bertambah positif.. so, aku follow utk memilih produk ini.. xda org pun yg masuk jarum & mengayam jarum pun.. Syukur Al-Hamdulillah, aku pakai ok dan xmenghakis pun.. kalo menghakis, dah tentu kalo pakai ubat cap kapak pedih jer kulit.. tapi, aku ok jer...
Aku takde pun bercerita pd semua yg aku pakai produk ini.. Bila orang dah tahu dan tanya, baru aku bgtau.. takkan aku nak kelentong.. Sharing ok.. Aku memang suka sharing.. kalo kulit kita bersih, takkan nak menipu pakai produk lain.. api neraka la nanti.. aku xmau , di Padang Masyar aku disoal, aku menipu aku pakai produk apa..
kekadang aku pakai produk lain gak.. pakai makeup Mary Kay adik aku jual.. memang bagus produk Mary Kay ni.. mineral bahan dia.. dan harga pun ok boleh beli la.. xda la sampai beribu2.. Aku pun tak mampu sih kalo harga beribu2.. hehhee:P
Tapi, macam2 la org xpuas hati dgn aku..  Entahla.. Aku ditakdirkan oleh Allah kot, dimana orang xsuka aku..  dan aku ditakdirkan memang mcm tu kot.. hehehee:P Tapi, xkisah la.. aku tak kaco duit orang.. dan aku tak menyusahkan orang.. Ada aku kisah?? hahaaa :D 
yg pasti, kawan2 class aku semua ok jer.. i  love uols.. korang mmg educated billion brain.. i like :)
Aku bising org mengata, aku senyap pun org mengata.. Entahla.. bila orang tak suka, macam2 idea akan tersurat.. macam2 cter panas akan menjadi.. Entahlahh.. lumrah kehidupan di dunia ini.. Yg pasti aku jujur dengan Allah Swt... Kalo aku bersalah tu, i'm sorry.. hehehee:P
Sharing drp rakan2 blog :
Banyak orang cakap sebab utama hasad dengki manusia kerana tak senang tengok orang bahagia tapi dia sengsara atau tak senang tengok orang berjaya tapi dia tak ke mana... Tapi tahukah anda itu bukan sebab utama? Dua faktor di atas hanya sekadar AKIBAT sesuatu yang ada dalam dirinya, bukan PUNCA kenapa orang dengki.
Sebab kenapa orang dengki?
That’s All They Know
Seseorang mudah dengki akan kejayaan orang lain sebab ilmu yang mereka ada terhad kepada satu-satu perkara. Sebab mereka dah tak tahu benda lain, saingan terdekat hanya akan dianggap pengacau popularitinya.  Orang seperti ini gemar dipuja sebagai orang “terpandai”, guru paling hebat atau sifu paling otai; walaupun cuma jaguh kampung saja. Tapi kalau ke bandar sikit awal-awal dah surrender.
That’s All They Do
Ini sangat biasa berlaku dalam dunia perniagaan. Bila perniagaan yang mereka miliki hanya ada SATU dan merupakan 100% sumber kehidupan, mereka tak mampu hadapi sebarang kemungkinan untuk gagal; walaupun gagal atas kesilapan dirinya sendiri. Orang seperti ini sangat suka sebarkan buruk sangkanya kepada orang lain tentang apa saja yang dianggap pesaing; walaupun sebenarnya tidak.
That’s All They Have
Ini selalu terjadi kepada parent yang mengagungkan anaknya sendiri; sehingga anak orang lain dipandang hina. Mungkin sebab mereka dah takde benda lain yang boleh dibanggakan sehingga anaknya yang spoil adalah aset paling berharga. Orang macam ni tak habis-habis memperkatakan kelebihannya walaupun it is nothing to be proud of. Umpama burger lah yang paling sedap kalau tak pernah makan chicken chop.
Mentaliti Makan Gaji
Dari tadika kita ditekankan kepentingan dapat no 1 setiap kali perperiksaan sampai kita betul-betul yakin 2nd is the first loser. Tambahan pula, kebanyakan orang kita terdiri daripada golongan makan gaji yang berlumba-lumba kejar pangkat & kedudukan yang bilangannya pasti terhad; CEO cuma satu walaupun besar mana pun syarikat.
Hakikat kehidupan, tak siapa tahu apa atau siapa yang terbaik asalkan hidup mampu membawa manfaat kepada orang lain. Tapi orang dengki dalam kategori mentaliti makan gaji takkan faham. Sebabnya, mereka sering dihantui rasa rendah hati dalam diri (seperti KULI) jika dia bukan pilihan utama (macam BOS).


http://mysuperkids.net/4-sebab-hasad-dengki-manusia-punca-saintifik-psikologi/

Saturday, December 1, 2012

Weekend for activities Kitchen Mama Abqariz

Glerrr betul fenomena Durian Crepe sekarang ni... Aku ni tak boleh tengok kalo ada resipi baru.. Walaupun aku ni bukan la rajin sgt bab memasak ni, at least aku mencuba resipi baru yg sgt2 fames ni...

sori la en. abg syg, bukan syg malas nak masak.. tapi, mmg xda masa... balik keja dah sampai maghrib, tunggu ayam beku bg cair dr fridge pun dah amik masa.. better beli, coz yg makan aku & en suami jer.. Qari dah tentu, ibuku tercayang dh bg dinner utk qari di umah nenek.. weekend plak, rush nk g class.. sabar2, next year abis la study aku... Insyaallah..

1st time aku makan, memang perrgggghhhh sedap gler.. macam keseronokan melepak makan dengan kawan2 masa study dulu.. Apa lagi kes mencangkung makan durian tepi jalan jer rasa kesedapan & kemasyhukan Durian Raja Segala Buah... heheheee

Tengok kedai la, ada jual 5 = RM 10 & kalo bernasib bek ada jual 6 = RM10.. tengok mana tempat yg kita cari.. Awal2 beli tu, order kat kawan pandai masak.. then bila dah rasa banyak kali, & tq kpd kawan2 yg bg aku merasa gak :), apa kata aku try masak sendiri.. nampak macam senang jer buat.. tp 1st time buat memang mencabar keimanan la buat coz silap amik resipi.. bila 2nd buat baru berjaya sesedap org yang jual kat kedai tu.. chewaaahhhh.. Tapi, aku nyer kaler hijau la coz 1st time buat kaler hijau, kiranya sayang pewarna yg aklu beli tu, teruskan pakai kaler hijau walaupun ramai yg berniaga pakai kaler kuning.. ikut taste masing2 ok disebabkan aku suka kaler hijau :P Kalo aku rajin nanti, aku buat banyak2 dan bawa ke opis bg kawan2 makan...

Resipi ni aku amik & Share dr kawan2 dlm internet jer.. kita sharing ok :)


DURIAN CREPE
  
Adunan A
40g tepung superfine/tepung hong kong/tepung kek
20g tepung ubi
20g tepung kentang/potato starch/
20g tepung kastad
20g tepung jagung
2sb gula kastor
Ayakkan dalam satu bekas.


Adunan B
2biji telur Gred A
2sb minyak jagung/butter cair
2st esen vanila
160ml susu cair
220ml air masak
Asingkan durian daripada biji..(ikut suke nk durian nk letak byk mane..klo nak sedap lagi letakla durian maosangking tuh byk2..  jgn letak durian rasa tempoyak.. alamtnya masam la durian crepe kita..hehehe)

Fresh cream diputar sehingga kental..aku pakai cap rich’s (en hubby tolong belikan last2 minit, tq dear:*).. then, tuangkn dlm mixer..pukul hingga 2x ganda adunannye bg nmpk kenyal ok..

Cara-caranya:

Campurkan Adunan A & Adunan B (nak lagi halus, masuk dalam blender jer semua tu)... Gaul rata dan tapiskan... Panaskan nonstick frying pan.. kalo dpt guna frypan yg kecik lagi bagus, tuangkan jer & bentuk dapat sama besar... Gunakan api kecil…Tuangkan sedikit adunan tak terlalu tebal..aku pakai senduk kecil jer..pastu layangkan pan tuh pai jadi bulat... Bila kulit menggelembung terus angkat (tak perlu terbalikkan)... Biarkan sejuk baru letak inti fresh cream dan durian... Simpan dalam peti sejuk

*klo terer & nk nmpk cantik & xpecah kulit tu, kena wat kulit tuh senipis mungkin…


Jom kita sharing, gambar2 yg aku & en suami buat.. ibuku pun membantu nk bg kulit tu senipis mungkin.. ala2 kuith ketayap tu..


Fresh Cream  Cap Rich's

cari kat dalam tesco & mydin xda jual.. Rupa2nya dalam bakery @ kedai2 buat kek baru ada... aku ingatkan dalam mall ada.. maybe cold storage ada jual kot...


Tepung Halus / Superfine

Tepung Hong Kong

Tepung Kentang

Tepung Kastard


Durian yg telah diasingkan dari biji..
  
Adunan A & B di blend semua..
Pewarna : ikut suka masing2

Setelah ditapis bagi halus & tidak berketul2..

Ok.. kita tuang.. Jangan Terbalikkan tau.. :)
Biar dia masak dengan sendirinya dgn api yg kecil..


Permukaan yg dimasak & nmpk garing utk diisi durian, 
permukaan di belakang yg licin utk permukaan hadapan bg nmpk licin & cantik..

fresh cream yg telah dikental dgn mixer..


Taraaa... masa utk melipat durian dlm crepe...

siapp dahhh.. masuk fridge lg sedap utk di makan.. :)

aku buat comot coz terbubuh fresh cream byk sgt & meleleh.. heheheee... 
utk makan xkisah la, kalo jual, xblh la comot2.. heheheee:P

pecah sebab buat tebal sgt..

jom makannn :D