Nuffnang Ads

Monday, January 12, 2015

Amalan Khasiat Rose Bud (putik bunga ros)

Dah lama nak tulis story2 baru.. Tapi awal tahun ni memang sibuk sangat.. ++ kemalasan sekali.. Bln 12 plg sibuk, dengan kelas, dengan kenduri adik kahwin, dengan cousin2 kahwin..  Almaklum baru lepas abis exam tinggal 2 paper lagi.. Now, logaaaaaa mama k.. hehehee.. Hopefully result ok .. insyaallah bulan 4 ni dah boleh convo... 

Sebenarnya nape aku nak cter pasal khasiat Rose Bud a.k.a Putik Bunga Rose... Nape aku nak cter khasiat bunga ni ??... Sebab aku amalkan pada bulan stress iaitu December 2014.. Now banyak perubahan aku dah minum sebulan.. dan hari ini aku berani nak cter dekat kakak opis.. Benda elok baik di sharing bersama kan.. hehehee

Cter dia cousin2 aku cter mula2 pasal khasiat ni tapi aku xmau percaya... bila kawan2 aku makan.. baru la aku berjinak2 nak makan... Nak tau khasiatnya... memang terbaek... masa aku minum time aku stress dgn nak exam.. dengan macam2 aktiviti kenduri kendara.. tapi aku blh rileks.. santai2 g kuar jalan.. yg plg aku suka, time aku study tengah2 malam, aku boleh bangun esok pagi dengan rasa tenang jer.. xletih pun.. Alhamdulillah.. Aku serasi dengan khasiatnya.. Memang minum rasa tenang jer, bila aku study, ingat apa yg aku baca.. sedangkan isnin nak exam, sabtu baru study.. hehehee... itu la student part time yg xda masa nak study.. huhuuu:P (Sebenarnya alasan kan aku ni.. hahahaa:D )

Jom aku sharing khasiatnya di bawah.. Tapi yg pasti minum air rose ni rasa mcm minum teh rose.. lebih sedap drp Green Tea... hehehee:P

Nak tengok rupa dia macam mana aku minum... :)

 Ni la yg jual paket2.. 1 paket lambat habis, kalo nak jimat bubuh 3 kuntum jer secawan...



Cara Penyediaan Teh bunga Ros :



  • Ambil 2 atau 3 atau 5 bunga ros dan rendam dalam air panas..
  • Biarkan selama 10 minit hingga bertukar warna kemerahan (Air tu xmerah sebenarnya.. bunga tu yg merah akan bertukar colour putih selepas direndam air banyak kali).. (bilangan bunga ros mengikut kepekatan keperluan rasa masing2)
  • Boleh ditambah air berulang kali sehingga warna merahnya pudar.. (sehingga putik rose bertukar colour putih)
  • Sedia di minum.. Lepas hirup teh ros ni, confirm wajah rasa tegang dan body rasa relax
  • Amalkan pengambilan setiap hari untuk kesihatan dan kesegaran yang berpanjangan..

KEBAIKAN PINK ROSE BUD TEA:-

1. merawat penyakit berkaitan dengan sistem peranakan
2. menyembuhkan luka dan radang pada kulit
3. merawat masalah saraf dan sebagai ubat hidu untuk pesakit paru-paru.
4. ekstrak nya pula digunakan untuk pesakit masalah jantung dan buah pinggang.
5. menentang bakteria dan mengatasi masalah proses penghadaman didalam perut dan usus kecil mengandungi vitamin C, karotena dan kumpulan vitamin B dan K .
6. hampir semua mineral penting boleh didapati dalam kelopak bunga ros .
7. didalam kelopakros juga ada iodin yang bagus untuk kelenjar tiroid.
8. kelopaknya yang segar bleh digunakan untuk menyembuhkan luka dan melecur serta alahan pada kulit dan masalah gatal.
9. dengan menghidu bau bunga ros segar atau minyak ros, InsyaAllah dapat melegakan pening kepala, mabuk dan lemah tenaga.
10. mengandungi kalsium yang mempengaruhi metabolisme da proses asimilasi zat makanan.
11. Merangsang pertumbuhan tisu dan penghasilan kolagen (awet muda)
12. baunya sja boleh menghilangkan sakit kepala, batuk selsema dan masalah saraf




Bagus kan khasiatnya.. Aku dah try, korang bila lagi nak try.. Petua kedai cina cakap, sehari jangan lebih 3 herba kita minum... so terpulang la, setiap hari korang nak amalkan minum Rose Bud Tea + Green Tea... Memang awet muda uols...

Nak tgk kulit aku skrg nampak bertambah fresh... Sila jangan muntah.. hahahaa:D

*** kalo nak beli kat aku pun boleh..
No. Contact : 019-286 9872 (Nora/Azura)
blh wasap2 official je k :)

Bawah mulut tu jerawat baru lepas tumbuh peod.. hihiii:P

Tabur atas ice cream pun sedap mcm kat Magnum Cafe..


P/S : ni pun elok amalkan..

http://fizura512.blogspot.com/2013/11/makanan-sunnah-ketika-hamil.html?showComment=1425274459545#c434405352649656969

10 comments:

  1. hye dear, how to contact seller ni eyh? berminat nak beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai yunk.. boleh t akak amik stock kat member akak.. t wasap akak 019-2869872

      Delete
  2. Salam sis....sy ade msj sis semlm..tp xd respon...sy bermint nk beli tea rose ni...blh whtsapp sy semula x?01110620040

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam sis.. hp akak hilang. sementara ni blh msg kat fb : Azura Nora Edora... :)

      Delete
  3. awak jual berapa gram berapa rm rose bud ni?

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Fatin kita ada jual...rm25/utk 45gram..0192064497

      Delete
    2. Fatin kita ada jual...rm25/utk 45gram..0192064497

      Delete
  5. Bleh ke page saya siapa yg nak beli https://m.facebook.com/French-Rose-Bud-Wholesale-Malaysia-1031794980297571/

    ReplyDelete
  6. Nak no cont .nak order rose dgn u

    ReplyDelete

Tq sharing & caring with Web Blog fizura512.blogspot.com. Pihak penulis tidak bertanggungjawab atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang disediakan melalui laman web ini. Sila beri komen anda.. Mama Abqariz sedia menerima nya & membalasnya.. Sayang uols.. uiiittttt.. :D