Nuffnang Ads

Thursday, January 15, 2015

Khasiat Susu Ibu + Habbatus Sauda untuk kurangkan Jaundis baby (Kuning)..

Assalammualaikummm...

Now aku nak bercerita tentang khasiat susu ibu dengan amalkan makan Habbatus Sauda...
Kebetulan cousin aku anak dia kena kuning... tu yg aku nak share sekali... Dulu Afiqah pun kena kuning yg teruk sampai masuk CCU Hospital Kajang..

Cter ni dah lama bulan April 2014, tapi xpala nak sharing sbg memori kami sekeluarga...

tersebut alkisah cter tahun lepas... Afiqah dilahirkan pada 16/04/2014 jam 5 petang di HUKM Cheras...

kebetulan hari ke-3 umo Afiqah, ada nurse datang ke umah kami utk checkup aku & baby.. Nurse check temperature, nurse cakap Afiqah ada Demam Kuning kena refer klinik check amik darah.. Kebetulan time tu hari Sabtu, yg buka Klinik Kesihatan Kajang yg dekat kuari tu.. check2 sana, doc kata kuning Afiqah tinggi suh masuk ward... dengan sedih n berat hati, terus g Hospital Kajang sebab dah dekat umah.. Terus kena admit bila tgk bacaan darah Afiqah tinggi... sian kat suami aku, balik umah amik pakaian aku & baby.. Terima Kasih banyak2 abg tersayang...

Hospital Kajang bagi aku terlalu ramai baby dalam ward CCU.. Tapi Alhamdulillah ada kosong utk aku masuk bersama Afiqah.. kalo penuh xtau la nak kena transfer mana.. Tempat tdo / katil ibu dlm ward Hosp. Kajang okla... Kebetulan aku dapat katil paling hujung, selesa & privacy.. dekat dgn toilet... Alhamdulillah.. yg aku plg bersyukur sebab walaupun aku masuk ward aku masih bertenaga sebab masa aku lahirkan Afiqah, bahagian miss V aku xkena jahit pun berkat makan VCO (minyak kelapa dara Tanamera)...

itu yg laju jer aku langkah smpai kena membebel dgn ibu ku.. hehehee... almaklum xsakit, hati risau laju jer jalan.. masa aku dalam berpantang, macam2 dugaan.. Afiqah umo 3 hari kena masuk ward kena jaundis.. umo sebulan plak kena masuk wad PPUM sebab demam berjangkit dgn siapa yg dtg melawat pun aku xtau... so, aku mohon la sesiapa yg demam, harap jangan datang melawat. bukan apa,  yg jadi mangsa kesian kat baby & ibu yg xkuat lagi baru lps bersalin dlm pantang... orang datang melawat xkan la nak halau kan.. tak gitu? hehehee.. Tapi xpala... sudah tersurat Allah beri kepada ku agar menjadi org yg sabar & redha dgn ketentuan Allah swt.... menjadi kan aku isteri & ibu yg kuat..

Banyak juga baby2 kena kuning @ jaundis yg kena tahan time tu... Malam baru dapat result Doctor cakap afiqah hydration & buah pinggang dia kekeringan susu.. Padanla Afiqah asik nak melekap je nak susu.. Agaknya memang susu aku xda.. Itula baby baru lahir digalakkan ibu2 pam xkira waktu.. aku ingatkan bersalin yg ke-3 susu still ada, tapi tersumbat juga.. bila kita pam baru kita akan tau kita ada susu @ sebaliknya...

jom la kita sharing gambar utk pengalaman ku dengan 
cik Afiqah kita...



Bila kita tengok anak kita tido bawah lampu ni memang sayu jer.. sedih.. kesian... asik nak nangis jer...
Tapi kena tabah ye ibu2.. sebab ini adalah ubat agar baby kita pulih n sihat sediakala.. Bila kita masuk dlm wad CCU lagi sedih tengok baby pra-matang yg duduk dalam incubator dengan pakai wayar tiub macam2 la.. rasa insaf sangat masa ni... xsampai hati nak tangkap gambar ... Kalo baby pra-matang, ibu xboleh tdo dalam wad... baby kuning @ baby masalah lain jer yg boleh duduk dalam wad ni..

Sian Cik Afiqah kita kan... huhuuuu

 Lena tido cik Afiqah kita baru lepas mandi...

 Anak mama cayang yg sangat tabah... kesian dengar tangisan yg kuat kena masuk jarum kat tangan sampai berdarah2... Afiqah baby yg aktif, asik terkeluar jarum dia jer... sian dia..

 Katil aku paling hujung sekali.. Luas sangat.. ALhamdulillah.. dan terima kasih suami ku yg sangat banyak membantu.. Luv u.. muaahhss:*

 Suasana wad CCU untuk ibu2 yg terpaksa berpantang dalam wad menunggu baby2 kita sentiasa dalam keadaan sihat... Insyaallah..

Aku google macam2 petua diaorg share.. Tapi aku xikut sebab teringat member sebelah katil aku bagi anak dia minum air anggur, memang bacaan kuning dia turun.. 
tapi baby dia xaktif... senyap jer...

Aku just makan Habbatus Sauda ni jer... memang bagus khasiat dia...
Aku amalkan makan masa mengandung lagi... 

 Cepat jer bacaan dia turun... berkat makan habbatus sauda.. Alhamdulillah...

 Al-Hamdulillah, aku staff gomen.. so semua free.. makan free...

yg best dalam wad ni nurse yg mandikan baby kita.. nurse yg amik baby kita dok bawah lampu.. just kita bagi baby susu sendiri n salin pamper je..

Pampers kena setiap kali tukar kena timbang ok... sebab Doktor @ nurse nak tengok berapa berat kandungan air kencing baby...

so, lagi banyak minum susu, lagi banyak kencing.. lagi bagus ok...

 Hari pertama di wad bersamaan umo Afiqah 4 hari... ni hasilnya aku pam manual, 1st time utk baby Afiqah... kat wad kena bagi susu pakai cawan kecil macam tu..
Doktor suh breastfeed + guna cawan small tu.. nak tengok kuantiti baby kita minum susu banyak mana...

dapat 1++ oz.. sikit jer kan.. Tapi, Alhamdulillah Afiqah dapat khasiat kolustrum yg colour kuning tu..

masa di hospital, aku ingat kan aku jer pam dapat sket.. tapi, semua ibu2 menerima nasib yg sama macam aku (itu yg baby kena kuning sebab kurang susu dalam antibodi diaorg).. yg kelakar, kami semua boleh berlumba2 asik selalu nak pam nak tengok banyak mana dapat susu... jadi pembakar semangat juga.. hehehee:P

*** Alhamdulillah dengan semangat yg membara, di hospital .. Cik Afiqah kita minum susu EBM yg aku pam jer... semangat mama nak bagi full breastfeed.. Insyaallah..


Cik Afiqah kita dah kuar wad.. Sian dah jadi hitam.. bibir pun hitam sebab asik dok bubuh bawah lampu yg panas tu.. sian anak mama ni..

 Cik Afiqah tdo dengan mama kat ruang tamu letak tilam.. sebab mama panas dok dalam bilik.. hehehee

 Minggu yg ke-2, ada perkembangan, pam susu dapat lebih kurang 6 oz kiri n kanan..


 Baru naik keja, Bulan yg 2 / June 2014.. ada perkembangan, pam susu dapat lebih kurang 10-12 oz kiri n kanan sekali pam..

 *** Aktiviti aku setiap hari.. Sebelum g keja, pam dulu... susu pagi tu Afiqah dapat susu fresh + dengan susu yg aku bekukan .. Alhamdulillah ibu ku tersayang yg menjaga anak2 ku.. terima kasih ibu, jasamu tak dapat aku nak membalasnya..

Nak dapat susu banyak punya pasal... untuk Afiqah jer sampai 3 jenis pam yg aku beli... Boleh tukar2 pakai..

1. Jenis Anakku (Pam Manual)
2. Jenis Eve Love (Pam Auto)
3. Jenis Avent (Pam Manual)



 Pam Auto Eve Love ni bagus gak.. xsakit.. mudah.. tapi aku pakai auto, susu xkeluar banyak... Guna manual lagi banyak... biar la jari ku @ tangan ku lenguh.. tapi demi anakku tercayang..

Aku paling suka pakai pam manual Avent... sebab sekali aku pam boleh dapat banyak tu... 
8-10 Oz.. insyaallah...

Pam kat surau opis jer... Sori la.. bukan menunjuk susu banyak ke tak.. 
cuma untuk sharing bersama..

Alhamdulillah, walaupun susu ebm makin berkurangan disebabkan Afiqah makin kuat menyusu,.. tapi Alhamdulillah Allah kurniakan Afiqah still boleh minum susu ebm.. Aku perlu semangat untuk terus mengepam dan terus mengepam... Insyallah sehingga mama terdaya oohhh cik Afiqah ku sayang...




Jom sharing khasiat susu ibu masa zama dolu2 aku dulu
http://fizura512.blogspot.com/2011/07/khasiat-susu-ibu.html

http://fizura512.blogspot.com/2013/11/makanan-sunnah-ketika-hamil.html

4 comments:

  1. Kat mana ye nk beli habbatussauda tu..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya beli kat kedai jual barang2 & makanan dr ngara Arab ;)

      Delete
  2. Saya ada habbatussauda yg biji2 tu.rendam dlm air masak je la kan.dlm pantang boleh amalkan ye?sbb saya jait

    ReplyDelete

Tq sharing & caring with Web Blog fizura512.blogspot.com. Pihak penulis tidak bertanggungjawab atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang disediakan melalui laman web ini. Sila beri komen anda.. Mama Abqariz sedia menerima nya & membalasnya.. Sayang uols.. uiiittttt.. :D