Tak perlu kata apa2... hehee.. yg pasti Restoran Istana bambu memang cantik dan aku suka masakan dia.. Yg jadi favourite aku kalo makan Chinese food mesti la "Salted Egg Yolk Chicken & Marmite Chicken".. So, aku try2 la resipi ni, share amik dr internet.. try masak & menjadi.. so, apa lagi?? terjah makan la.. hahaa.. Bila menjadi, hati pun senang.. lalalalallalaaaa...
Telur masin kuning Resipi Ayam
Sekeping dada ayam - dipotong menjadi kepingan lebih kecil sedikit garam lada1 putih telurkanji ubi kayuminyak untuk menggorengGaulkan ayam dengan garam dan lada dan campuran putih telur. Perap selama sekurang-kurangnya 30 minit. Kot keping ayam dengan kanji ubi kayu.Debu di kanji tambahan dan dalam kepingan ayam goreng hingga keemasan dan rangup. Diketepikan.
1 sudu besar marjerin (1 penggunaan planta)
2 ranting daun kari, keluarkan dari ng, amik daun jer
Mata cili 1 atau 2 burung, dihiris
3 kuning telur masin, dikukus dan dihaluskan
2 sudu besar atau susu yang lebih cair
1 sudu kecil minyak masak
1/3 sudu kecil garam
½ sudu kecil gula
3 ulas bawang putih dicincang
Panaskan kuali, masukkan minyak dan mentega. Apabila mentega cair, masukkan bawang putih di cincang halus2, cili di hiris2 dan daun kari. Kacau sehingga ia naik bau wangi, masukkan kuning telur lecek. Ratakan kuning dan masak sehingga ia melihat bergelembung dan wangi. Kecilkan api, masukkan susu, garam dan gula. Masak selama beberapa minit jer dan dimasukkan ke dalam ayam dan gaul sehingga ia disalut sebati.
Salted Egg Yolk Chicken Recipe
I piece chicken breast - sliced into smaller pieces
some salt
pepper
1 egg white
tapioca starch
oil for deep frying
Seasoned chicken with salt and pepper and mix in egg white. Marinate for at least 30mins. Coat pieces of chicken with tapioca starch. Dust off extra starch and deep fry chicken pieces until golden and crispy. Set aside.
1 tbsp margarine (I use planta)
2 springs curry leaves, remove from stem, leaves only
1 or 2 bird’s eye chilli, sliced
3 salted egg yolks, steamed and mashed
2 tbsp or more evaporated milk
1 tsp cooking oil
1/3 tsp salt
½ tsp sugar
3 pips of chopped garlic
Heat wok, put in oil and butter. When butter has melted, add in chopped garlic, sliced chilli and curry leaves. Stir till it's fragrant, add in mashed egg yolks. Flatten the yolks and cook until it look bubbly and fragrant. Lower the heat, add milk, salt and sugar. Cook for a little while and put in chicken and toss until well coated.
---------------------------------------------------------------------------------
"Chicken Marmite"
Aku tak try masak lagi.. yg aku tahu diaorg masak guna sauce ni bagi rasa ayam ala2 marmite... Nanti haku rajin, aku try masak & share resipi ok!! ... muaahhs:*
dah tersasar cter sebenarnya.. xpala.. layan gambar ajer la k... kui3...
Yang pasti Restoran Istana Bambu setup kedai makan dia memang cantik.. rasa macam suasana kampung.. dengan adanya pokok padi, pokok teratai, lalang2, sawah padi.. etc.. yg bestnya semua material & design diperbuat daripada buluh...
alas meja dari buluh + tikar mengkuang..
Qari tdo la plak time makan.. huhuu..
penat sangat berjalan, baru balik dari umah baru mak Tinie..
Khusyuk memilih nak makan apa.. :P
semua material & design berdasarkan buluh / bamboo
Budak kepenatan tengah tdo.. huhuu
tapau utk Qari jer.. coz ini budak sudah tdo.. :P
tapau utk Qari jer.. coz ini budak sudah tdo.. :P
No comments:
Post a Comment
Tq sharing & caring with Web Blog fizura512.blogspot.com. Pihak penulis tidak bertanggungjawab atas kehilangan atau kerosakan disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang disediakan melalui laman web ini. Sila beri komen anda.. Mama Abqariz sedia menerima nya & membalasnya.. Sayang uols.. uiiittttt.. :D